OffNews.bg

Бившият шеф на отдела за вътрешна сигурност на Следствения комитет на Русия е открит мъртъв в затвора

Бившият началник на отдела за вътрешна сигурност на Следствения комитет на Русия (СКР) Михаил Максименко, осъден по делото за подкуп от престъпния бос Шакро Молодой, е намерен мъртъв в наказателна колония.

За смъртта на 50-годишния Максименко съобщават редица медии, като се позовават на свои източници. Това потвърди и адвокатът на бившия служител на МВР Андрей Гривцов пред РБК, без да дава подробности.

Според източници на ТАСС тялото на Максименко е било намерено в складовото помещение на наказателната колония-11 в Нижегородска област. "База" твърди в Телеграм, че това се е случило в психиатричната болница на колонията.

Източник на РБК, близък до Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), предварителната версия е, че бившият полковник се е самоубил.

На Максименко "е оставало прилично време за излежаване на присъдата" и той не е имал право на предсрочно освобождаване.

През април 2018 г. Максименко е осъден на 13 г. затвор със строг режим по обвинение, че е получил 500 000 долара от Олег Шейхаметов, бивш съсобственик на веригата ресторанти "Якитория". Подкупът е бил предназначен за съдействие при освобождаването от ареста на криминалния авторитет Андрей Кочуйков (Италианеца), сътрудник на крадеца-затворник Захари Калашов (Шакро Молодой).

През март 2020 г. Максименко е осъден за втори път - заедно с бившия началник на московския отдел на Следствения комитет на Руската федерация Александър Дриманов - по дело за получаване на подкуп в размер на 1 млн. долара. Според разследващите подкупът е дошъл от бизнесмена Дмитрий Смичковски, който също е лобирал за освобождаването на Италианеца. Максименко е осъден на 14 г. затвор, напомня Би Би Си.

Защитата на бившия началник на Следствения отдел настоява за неговото оправдаване. Максименко отрича участието си в инкриминираните престъпления.

Андрей Кочуйков (Италианеца) е арестуван след престрелка, която се разиграва през 2015 г. пред ресторант "Елементи" на улица "Рочделская" в Москва. Захари Калашов (Шакро Молодой), зет на крадеца, решава да осигури освобождаването на приятеля си, като подкупи следователите, което в крайна сметка довежда до най-големия корупционен скандал в историята на Следствения комитет на Руската федерация: зад решетките се оказват и Италианеца, и самият Калашов, както и няколко високопоставени служители на Следствения комитет.

Стрелбата, след която е задържан Андрей Кочуков, е станала на 14 декември 2015 г. Инцидентът е предизвикан от конфликт между собственичката на ресторанта Жана Ким и дизайнерката Фатима Мисикова.

Твърди се, че Ким е била недоволна от работата на Мисикова и е отказала да ѝ плати. Тогава хората на Захари Калашов, водени от Кочуйков, дошли в ресторанта и поискали 8 млн. рубли от собственичката на ресторанта като плащане за дълга ѝ към Мисикова.

Ким се обръща за помощ към адвоката си, пенсионирания полковник от КГБ Едуард Буданцев, който също пристига на място с група за подкрепа. Преговорите завършили с престрелка, по време на която Будантев застрелял двама души с боен пистолет.

Калашов (Шакро Молодой) и хората му, участвали в разправата на "Рочделская", са задържани по обвинение в изнудване.

На Будантев е повдигнато обвинение в убийство, но по-късно то е преквалифицирано в превишаване на допустимите граници на самозащитата.