OffNews.bg

Безредици избухнаха и в Швейцария, арестуваните във Франция вече са 700

По примера на размириците във Франция безредици избухнаха и в Швейцария, предават АП и БТА.

Седем души, повечето от които са тийнейджъри, задържа швейцарската полиция, след като счупили витрини на няколко магазина в граничния град Лозана.

Над 100 души се събраха снощи в центъра на Лозана, във френскоезична Западна Швейцария, посочи в изявление полицията. Според силите на реда протестиращите са се отзовали на няколко призива в социалните мрежи, свързани с продължаващите няколко поредни нощи безредици, разтърсили Франция, след като полицай застреля 17-годишния Наел. Младежът се опитал да избегне полицейска проверка, започнала гонка на пътя из парижко предградие, която завършила фатално за него.

Няколко витрини и една врата на магазин са били счупени, докато полицаите се опитвали да разпръснат младежите, замерващи ги с павета и запалителни бомби, съобщи швейцарската полиция. Силите на реда са задържали шест души на възраст между 15 и 17 години - три момичета и три момчета, които са граждани съответно на Португалия, Сомалия, Босна и Херцеговина, Швейцария, Грузия и Сърбия, както и един 24-годишен швейцарец.

Няма ранени сред полицейските служители.

В четвъртък близо 10 души бяха задържани в белгийската столица Брюксел, където при безредици бяха потушени няколко пожара.

В същото време, размириците във Франция не стихват. Протестиращи блъснаха кола в дома на кмет на парижко предградие. Бяха ранени съпругата и едно от децата на кмета. Днес във Франция по улиците патрулират 45 000 полицаи. Арестувани са повече от 700 души в страната. Протестиращи са подпалили повече от 800 пожара през нощта, информират властите.