OffNews.bg

Белите и възрастните са гласували за Тръмп. Младите, образованите,чернокожите и латиносите - за Байдън

Младите, жените, по-високообразованите, чернокожите и испаноговорящите американци са гласували преобладаващо за кандидата на демократите за президент Джо Байдън. Досегашния президент Доналд Тръмп е бил подкрепен основно от белите и възрастните. Това показват националните данни от екзит пола на вота.

За кандидата на демократите са гласували 48 процента от американските мъже, 49 процента са подкрепили Тръмп. При гласовете на жените в Америка вотът е категорично за Байдън. За него са били 56% от бюлетините им, докато кандидатът на републиканците привлича едва 43%.

Белите американци, които са мнозинство, масово са гласували за Тръмп. Той получава 56 процента от вота им. Байдън пък е успял да консолидира подкрепа от страна на чернокожите (87%), латиносите (65%) и азиатците (63%).

Любопитна е разбивката по възраст. Оказва се, че най-младите американци масово са подкрепили Байдън. Той получава 61 процента от вота във възрастовата група 18-29 години, в която подкрепата за Тръмп е едва 35%.

Всъщност кандидатът на републиканците изпреварва Байдън единствено при предпочитанията на най-възрастните избиратели. Той получава 50 процента от гласовете на хората над 65-годишна възраст, докато за демократа са били 48 на сто.

Байдън получава подкрепа и от най-високообразованите избиратели. За него са били 55% от хората, завършили колеж, докато за Тръмп са били 43% от тях.

Любопитна е разбивката на вота в щата Флорида, който е един от най-важните при президентските избори в Америка. Там се оказва, че Тръмп е получил силна подкрепа от голяма част от испаноговорящите избиратели. Подкрепата на кубинците в щата в крайна сметка е била решаваща за получаването на мандатите в изборната комисия.