OffNews.bg

Беларуският полк Кастус Калиновски влезе в Клишчийвка

Полкът Кастус Калиновски, съставен от изцяло от беларуски бойци, обяви, че е превзел Клишчийвка, предградие на Бахмут.

В Телеграм канала на беларусите преди минути бе публикувано видео как войниците преминават през напълно разрушеното населено място.

Все още няма официално потвърждение на новината от страна на Министерство на отбраната в Киев. Днес Киев официално обяви, че силите на Трета щурмова бригада, в която се сражава и полкът Азов, е превзела Андрийвка. На мястото е била обкръжена и напълно разбита 72-ра отделна мотострелкова бригада на Руската федерация.

В случай че пробивът на ВСУ успее и в съседното село Курдюмивка, то ситуацията за руснаците на юг от Бахмут ще стане изключително тежка. Тогава удържането на града, в който Евгений Пригожин остави костите на десетки хиляди наемници от ЧВК Вагнер ще стане почти невъзможно.

Полкът Кастус Калиновски е най-голямата група легионери в редовете на ВСУ. Бойците от Беларус са известни със своята непримиримост и изключителната ярост, с която се сражават срещу руснаците. Част от тях са офицери с военен опит от редовната армия, които са срещу диктатора Александър Лукашенко.