OffNews.bg

България и още 93 държави от ООН гласуваха Русия да плати репарации на Украйна

Общото събрание на ООН прие резолюция, призоваваща да се потърси отговорност от Русия за нападението на Украйна и с която се признава, че Москва трябва да плати репарации на Киев за причинените разруха и страдания.

От 193 членове на Общото събрание "за" гласуваха 94, "против" бяха 14 държави, а 73 се въздържаха.

Срещу резолюцията освен Русия се обявиха Беларус, Северна Корея, Иран, Сирия, Зимбабве, Еритрея, Етиопия, Зимбабве, Централноафриканската република, Никарагуа, Бахамските острови, Китай и Куба.

Представителят на България е подкрепил решението, че Русия трябва да плати репарации на Украйна.

"За всичките си престъпления Русия ще заплати във всякакъв смисъл, включително с репарации. От днес това е волята на ООН", коментира Андрий Ермак, ръководител на администрацията на президента Володимир Зеленский.

Константин Косачьов, зам.-председател на Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) каза за РИА "Новости", че приетият документ е "юридически нищожен" и противоречи на Устава на ООН. Преди това Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН, каза, че "нямаме съмнения, откъде ще се черпят средства за т.нар. обезщетяване за щети - Западът всячески опитва да придаде на действията си поне някаква привидна легитимност, за да започне да харчи замразените, а всъщност откраднати, суверенни активи на Руската федерация за стотици милиарди долари".

Решението бе коментирано и от бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Според него това гласуване показвало, че ООН агонизира като главна международна институция за помирение.

"Краят ще бъде мъчителен за цялата международна общност - ще преживеем и без такава организация на "обединените нации", заяви Медведев.