OffNews.bg

Австрия настоява за нов график за разширяването на Шенген с България и Румъния догодина

Австрия има проблем с имиграцията и австрийското министерство на вътрешните работи иска нов график за присъединяване на Румъния и България към Шенген през пролетта.

Това е заявил австрийският канцлер Карл Нехамер след среща във Виена с председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер, съобщава румънската телевизия Digi24.

Нехамер е избегнал да каже как ще гласува утре австрийският представител в Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

"Проблемът в Австрия е, че имаме повече от 75 000 мигранти, които не са регистрирани никъде. Границите на ЕС не работят. Това са фактите. Това не е политическа, партийна дискусия, а дискусия върху факти“ - това е заявил Нехамер, цитиран от Digi24.

Австрийският канцлер е посочил още, че кандидатурите за членство в Шенген на Румъния и България няма да бъдат разделени и че гласуването за тях ще бъде общо.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще обсъди и гласува утре две предложения за разширяване на Шенгенското пространство.

Първото предложение е за приемането на България и Румъния, а второто - за Хърватия, сочи дневният ред на заседанието. Решението се взема с единодушие.