OffNews.bg

Антъни Блинкен: Украйна може да спечели войната

Украйна може да спечели войната с Русия, каза пред Би Би Си държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Той заяви, че не може да прогнозира колко дълго ще продължи конфликтът, но смята, че поражението на Украйна не е неизбежно заради "изключителната устойчивост" на украинския народ.

"Ако намерението на Москва е да се опита по някакъв начин да свали правителството и да установи свой собствен марионетен режим, то 45-те милиона украинци ще отхвърлят това по един или друг начин", коментира Блинкен.

Държавният секретар допълва, че войната не се развива по плана на руския президент Владимир Путин. По думите му сълната съпротива на украинците не е била планирана.

Той каза, че международната общност е решена да направи всичко възможно, за да помогне на Украйна, както и да окаже "мъчителен натиск върху Русия, за да прекрати войната, която Владимир Путин започна".

Блинкен заяви, че единственото по-страшно от войната е нейната ескалация в международен конфликт.

Той предупреди, че руските сили използват "все по-брутални" методи срещу цивилни в Украйна и че в резултат на това е имало огромни човешки страдания. Блинкен прогнозира, че тази практика ще продължи.

В края на интервюто си той се обърна и към руския народ:

"Това, което бих казал на руския народ, е: как, по дяволите, тази агресивна война... утвърждава вашите интереси, вашите нужди?" попита той.