OffNews.bg

Американските спецслужби опитвали да вербуват руски журналисти, обяви Москва

Американските спецслужби опитвали да вербуват руски журналисти, обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости. 

"Отново поставяме въпроса, в този случай не толкова пред американските колеги, но и пред цялата международна общност, за безпрецедентния натиск върху руските медии от страна на САЩ, обяви Захарова. 

По думите ѝ в това число е и искането RT да се регистрира като чуждестранен агент. 

Захарова коментира, че ако бъде поискано потвърждение на информацията за опити за вербуване, от Държавния департамент на САЩ ще кажат, че нямат информация за такива случаи. 

Затова този въпрос ще бъде повдигнат от външния министър Сергей Лавров на срещата с държавния секретар Рекс Тилърсън във Виена в четвъртък. Защото вече няма да стане да ни казват, че няма да коментират такава информация, подчерта Захарова. 

САЩ поиска руските медии RT и Sputnik да се регистрират като чужди агенти. В отговор Русия обяви 9 медии, сред които "Гласът на Америка" и радио "Свобода/Свободна Европа" за чужди агенти. 

По-рано днес обявените за чужди агенти американски медии не са били пуснати на заседанието на Държавната дума. Преди това пък обявените за чужди агенти в САЩ руски медии са били лишени от акредитации за Конгреса на САЩ.