OffNews.bg

63-годишен пенсионер с диабет и исхемична болест: Казаха - след 2 седмици на фронта

Руски пенсионер, подполковник на 63 години с исхемична болест, диабет и явно висок диоптър очила, публикува видео от подготвителния център, в който е мобилизиран.

"Аз съм подполковник Александър Алексеевич Ермалаев. Роден съм през 1959 година. Призоваха ме на 22 септември във военкомата по мобилизация. Медицинска комисия изобщо нямаше. Лекарят каза само, че с моите болести мога да отида на война. Събраха ни и казаха - две седмици подготовка и отивате за участие в бойни действия. Информацията все още е неточна. И това е при положение, че според указа на президента и на министъра на отбраната могат да бъдат призовавани подполковници като мен на възраст до 55 години. А аз съм на 63. Благодаря за вниманието", казва пенсионерът във видео, заснето в подготвителния център. 

Подобни видеа през последните два дни се разпространяват лавинообразно от различни краища на Руската федерация. Мъжете масово отказват да воюват, а военкоматите връчват повиквателни дори посред нощ. На места дори се стигна до боеве между мобилизирани и военни. Продължават и опитите на младите руснаци да избягат от страната, за да не бъдат пратени на касапницата в Украйна.