OffNews.bg

12 млрд. долара глоба за производители на цигари в Квебек

15,5 милиарда канадски долара обезщетение на пушачите в провинция Квебек трябва да платят няколко големи фирми, реши канадски съд. 

Сумата, която е равна на 11,98 млрд. щатски долара, е по иск от 100 000 настоящи и бивши пушачи. Те обвиняват компаниите, че не са ги предупредили, че тютюнопушенето причинява рак и други болести. 

Съдебните производства са започнати преди 17 години, а заседанията - през март 2012 г.  Разпитани са 76 свидетели и са прегледани над 43 000 документа. Делото приключи през декември миналата година. 

Санкцията е за Imperial Tobacco Canada (част от British American Tobacco PLC), JTI-Macdonald Corp (част от Japan Tobacco Inc Group) и Rothmans, Benson & Hedges Inc (поделение на Philip Morris International), които ще обжалват сумата. 

Независимо от процедурата по обжалване, компании са задължени да депозират не по-малко от 1 милиард канадски долара в следващите 60 дни. Освен това на около 900 000 жители на Квебек, които се били пристрастили към цигарите, ще бъдат изплатени общо 131 милиона канадски долара, уточнява бТВ. 

„Това е голям ден за жертвите на тютюна, които чакаха в продължение на 17 години това решение. Беше дълъг процес, но стигнахме, където трябваше, и това е голяма победа за жертвите срещу тютюневите компании”, заяви Марио Буйолд, директор на Съвета на Квебек за здраве и тютюн.