OffNews.bg

10 загинали при наводнение в Испания

Най-малко десет души загинаха в пометения от наводнение район в Южна Испания. Преливащите реки са достатъчно мощни, за да преобръщат автомобили по улиците. Стотици хора останаха без дом.

Една жена около 80-те умря след като водите отнесоха дома й в Алора, северно от Малага. В района на Мурсия е загинало момиче на девет години и още двама души.

Според АП броят на жертвите е пет в провинция Мурсия, три в Алмерия и две в Малага.

Местните власти съобщиха, че най-малко 600 жители на региона на Андалусия са били принудени да напуснат домовете си. Спасители използваха лодки, за да евакуират тези, които са заклещени в домовете си. Провинциите Малага и Алмерия, които са най-силно пострадали от проливните дъждове и бурята, са сред най-популярните туристически дестинации в Испания.

Количеството на падналите валежи е 245 мм воден стълб, съобщи метеорологичната служба на Испания. Затворени са пътища, включително две основни магистрали, наводнени са много земеделски земи. На много места е спряно електричеството, няма и мобилни връзки. В Мурсия от дъжда се е срутил мост на магистрала.

Прогнозите са дъждовете да намаляват и бурята да се измести на изток, но въпреки това лошото време ще продължи и в неделя.

Наводненията дойде след месеци на суша в страната, което предизвика хиляди горски пожари. Лятната суша остави голяма част от земята твърде. Така тя не може да попие водата и това влошава положението.

По RT