OffNews.bg

Почина легендата Мохамед Али (галерия)

Мохамед Али, легендарният американски боксьор, който в продължение на десетилетия беше символ на съпротивата срещу войната, расовата дискриминация, почина на 74 години.

Смъртта е настъпила вечерта на 3 юни, потвърди негов говорител.

Трикратният световен шампион в тежка категория Али страдаше от болестта на Паркинсон през последните 32 години. Той бе приет в болница в четвъртък заради дихателни проблеми.

Али ще бъде погребан в родния си град Луисвил, щата Кентъки.

Мохамед Али е роден на 17 януари 1942 година като Касиус Клей. Променя името си, когато приема исляма. Започва да тренира на 12-годишна възраст. Той става олимпийски шампион от Олимпийските игри в Рим през 1960 година в „полутежка“ категория. На 22 печели световната титла (1964) в тежката категория след нокаут над Сони Листън. Малко след това Касиус Клей променя името си.

През 1967 г., три години след като печели титлата в тежката категория, Али отказва да отбие военната си служба в американската армия, като се позовава на религията си и на позицията си против войната във Виетнам. Арестуван е и е осъден, лишен е и от титлата. Извън бокса е близо 4 години. След обжалване през 1971 г. Върховният съд отменя присъдата.

Али печели три пъти световната титла: през 1964 г., през 1974 г. и през 1978 г.

Женил женил се е четири пъти. Има 7 дъщери и двама сина.

Али е определян като най-великият спортист на всички времена. Антимилитаристичната му позиция и защитата на каузата на чернокожите го издигат до ранга на водачи като Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс.