OffNews.bg

Франция си спомни гола на Костадинов

Загубата от Португалия в добавеното време във финала на Евро 2016 отприщи мрачни спомени във Франция. Престижното спортно издание "L'Equipe" събра всички най-болезнени загуби в историята на националния отбор, като в списъка логично присъства и загубата от България в квалификациите за световното през 1994 г.

Ето и пълният списък на болезнените френски загуби:

Франция - Югославия - 1/2-финал на Евро 1960

"Петлите" водят с 4:2 петнадесет минути преди края на мача срещу Югославия и вече се виждат финалисти. Съдбата обаче е решила друго. В рамките на четири минути "петлите" инкасират 3 гола и губят с 4:5. Болезнено е и от дистанцията на времето.

Франция - Германия - 1/2-финал на Мондиал 1982

Това е един от най-емоционалните мачове във френския футбол. В редовното време и продълженията той завършва 3:3, а при дузпите германците печелят с 5:4. Германците повеждат в самото начало на мача, Франция изравнява, а в продълженията повежда с 3:1. Повтаря се историята от мача с Югославия. Вместо на финал, французите, водени от Мишел Платини, жестоко плачат.

Франция - България, квалификации за Мондиал 1994

За този мач в България се знае почти всичко, тъй като е повод за национална гордост вече 23 години. Интересна е френската гледна точка. "Безкрайни секунди, ултра-бърза контра и кошмарът е събуден. Победени от Израел с 2:3, след като води с 2:1 десет минути преди края, футболистите на Франция не трябва да загубят от България, за да си осигурят класиране. Кантона открива в 32-ата минута и по-трудното изглежда свършено. Костадинов изравнява след корнер. "Трикольорите" се виждат финалисти, тече 90-ата минута. България предприема последната си атака след грешка на Жинола, наречен "самоубиец" от селекционера Жерар Улие, и Костадинов бележи с удар под гредата. Боли, Кантона и Жинола не вярват на случващото се, но няма да видят САЩ".

Франция - Италия - финал на Мондиал 2006

Какво по-болезнено от загуба след дузпи на финал на световно първенство? В Берлин Франция повежда в 7-ата минута чрез дузпа на Зидан. Италия се връща в мача с гол на Матераци в 19-ата. Двамата се превръщат в ключови фигури в този финал и не само заради головете. По време на продълженията камерите показват Матераци паднал на терена. Зидан е изгонен, защото го е ударил с глава. При дузпите Давид Трезеге пропуска, докато италианците са безпогрешни и така Франция не успява да вдигне втора световна титла в историята си.

Португалия - Франция - финал на Евро 2016

Франция се класира за първенството, на което е домакин, след победа с 2:0 над световния шампион Германия и слага точка на десетилетните мъки срещу този съперник. Срещу Португалия играчите на Дешан така и не успяват да направят разликата, въпреки отсъствието на ключов играч като Кристиано Роналдо, който напуска контузен в 25-ата минута. Андре-Пиер Жиняк удря дясната греда в добавеното време. В продължението Герейро пък уцелва напречната греда. Минута по-късно Едер прострелва Лорис с удар отдалеч. Така "Стад дьо Франс", арена на триумфа на световното през 1998 г., не става свидетел на изкачването на Франция на европейския връх, а Потугалия зраписва първата си победа над "петлите" от...41 години насам.

Изданието прави и анкета след читателите коя от изброените загуби счита за най-болезнена. Финалът на световното през 2006-а и полуфиналът от 1982-а водят съответно с 37 и 34 процента. Третото място се държи от злополучния мач в неделя вечер с 20 на сто, загубата от България е на 4-а позиция със 7%.