OffNews.bg

Домрачова спечели трета титла и стана Герой на Беларус

Звездата на Беларус Дария Домрачова спечели трети златен медал в Сочи и се превърна в най-успешната биатлонистка в историята на зимните олимпийски игри.

Тя завърши първа в масовия старт на 12.5 километра, който се проведе с едночасово закъснение заради гъстата мъгла, която бе паднала над спортния трасето.

Беларуската биатлонистка допусна само една грешка в стрелбата и финишира за 35:25.6 минути. Tя изпревари с 20.2 секунди чехкинята Габриела Соукалова и с 27.3 секунди норвежката Тирил Екхоф.


Призовата тройка.

27-годишната Домрачова за трети път след преследването и индивидуалното по изключително впечатляващ и безапелационен начин се справи със своите съпернички.

Така тя стана първата жена, която печели три индивидуални олимпийски титли в биатлона. Три златни медала има и германката Кати Вилхелм, но едно от тях е спечелено в щафета.

Преди игрите в Сочи Домрачова имаше само едно бронзово отличие в индивидуалния старт във Ванкувър 2010, но с представянето си в Сочи се превърна във фаворит за спортист номер 1 на 22-ата зимна олимпиада.

Преди няколко часа президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че награждава Домрачова със званието Герой на страната.


Даря Домрачова финишира за историческата си победа.

„Нашата родина е във възторг от твоята нова победа. Ние искрено вярвахме в теб и ти доказа, че си най-добрата в света. Благодарим ти за подарената радост. Желаем ти щастие, здраве и успех!“, се казва в поздравителната телеграма на Лукашенко, цитирана от агенция БЕЛТА.

За трите си златни медала Домрачова ще получи премия от 450 хил. долара. Местният олимпийски комитет бе обявил, че за златен медал ще се дават по 150 хил., за сребърен – 75 хил. и за бронзов по 50 хил. долара.