OffNews.bg

България има всички условия да бъде домакин на зимна младежка олимпиада

България има всички условия да проведе зимни олимпийски младежки игри, смята генералният секретар на Българския олимпийски комитет (БОК) Белчо Горанов, който е водач българската делегация на зимните олимпийски младежки игри в Лилехамер.

"Ние сме със средно голяма делегация тук в Лилехамер. На Първите игри преди 4 години в Инсбрук бяхме с 11 човека, сега сме с 12. Надявам се, нашите момчета и момичета да се представят подобаващо. Започнаха малко колебливо, но за сметка на това всеки един от тях осъзна, че това е едно състезание, че това е трупане на опит и че най-важното е просто да направят това, за което са се готвили", каза Горанов.

Според природните дадености на София по нищо не отстъпват на тези на Лилехамер.

"Ние също имаме своите чудесни възможности и с малко усилия и средства бихме могли да станем домакини на едно чудесно спортно събитие, каквито са Младежките олимпийски игри. У нас засега сме замразили идеята си за кандидатура, но в никакъв случай не сме се отказали", каза още той.

По думите на Горанов страната ни е била домакин на толкова големи спортни състезания и събития и с нужните финансови средства бихме могли да проведем на ниво такива игри.

"Разбира се, необходимо да се състои една дискусия, но не сме се отказали от тази идея, в постоянни контакти сме със зимните федерации, знаем какви са нашите възможности, какво е необходимо и какво трябва да се направи. Нас ни спират чисто финансовият аспект и онази част от обществото, която смята, че това би навредило на природните ни дадености. Но от нас и най-малко зависи всичко", добави той.

Горанов подчерта, че се надява в най-скоро време тази идея отново да тръгне. "Като се приберем в България ще бъде направен анализ на представянето ни тук и ще се съберем с президентите на федерациите ни, за да започнем евентуално тази кампания отначало," заяви той.