OffNews.bg

Само Нинова ли не вижда, че България изнася оръжие за Украйна?

“България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия.”

Това заяви вчера Корнелия Нинова - лидер на БСП, вицепремиер и министър на икономиката, която в това си качество слага подписите си върху лицензите за износ на оръжие, муниции и стоки с възможна двойна употреба. Въпреки категоричността й, износът на българско оръжие е в небивал възход от началото на войната в Украйна. Това се вижда и от броя на разрешителните, подписани от самата Нинова, както и от броя на транспортни самолети, които кацат в София и Бургас всеки ден, а в някои дни и по два пъти, и летят до полския град Жешов. Летището на намиращия се на 90 км от Украйна град е превърнато в логистичен хъб за разпределяне на военни и хуманитарни помощи за Украйна.

От Бургас до Жешов два пъти дневно

Украинската карго компания "Меридиан" лети често до Жешов от Бургас. Единият от самолетите й Ан-12 с опашен знак UR-CAJ има седем полета само от 22 до 26 април според данните на flightradar24.com. Друг Ан-12 на същата компания UR-CIC е летял по същия маршрут на 24 април.

На 25 април на летище София беше сниман Ан-124-100M Руслан с опашен знак UR-82008 на украинската карго компания "Антонов". Руслан е най-тежкотоварният серийно произвеждан самолет в света. От началото на войната транспондерите на Руслан-ите са изключени, но когато са в полет, те все пак попадат в зоната на сайтовете, проследяващи самолети. Разследващият журналист Христо Грозев от Bellingcat e забелязал, че самолетът Руслан на "Антонов" е кацнал на 24 април вечерта на летище София. Транспортни самолети на армията на САЩ също са били чести “гости” на българските летища от началото на войната.

A Ukrainian heavy-transport Antonov plane just landed in Sofia... I wonder why.. pic.twitter.com/Vc8iaPNNGl

— Christo Grozev (@christogrozev) April 24, 2022

Износът на оръжие се е увеличил три пъти

Вчера депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев показа документи за два полета, извършени от летище София за Жешов, които са за износ на 600 000 бройки 30- и 40-милиметрови снаряди. Те са извършени от българска авиокомпания и украински авиооператор. Фирмата, която ги получава, е полска, но те са кацнали на границата на летището до границата с Украйна, добави Гаджев. Полетите са били на 4 и 5 април.

Оглавяваната от Нинова експортна комисия е разрешила сделки за над 316 млн. евро за ЕС през първия месец и половина от войната - от 20 февруари до 13 април. Сумата е посочена в отговор на парламентарен въпрос към Корнелия Нинова от Гаджев. За аналогичния период на миналата година числото е 117 млн. евро. Тъй като Западна Европа едва ли има нужда от морално остаряло оръжие и боеприпаси от съветските времена, каквато основно произвеждат българските заводи, е почти сигурно, че износът е за Украйна. В отговора на Нинова се посочват и държавите, към които отива специалната продукция: Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония. Запознати предполагат, че почти цялото количество е изнесено в Украйна. Една от сделките е била за Европейската агенция за гранична и брегова охрана, чието седалище е в Полша. Тя е за термовизионно оборудване, а стойността на сделката е 897 хил. евро.

С посредничеството на САЩ

Според доклада на междуведомствената комисия за експортен контрол за периода от 12 декември до 7 март България е изнесла военна продукция за САЩ и Канада на обща стойност 71 млн. евро. САЩ са купили от България боеприпаси и взривателни устройства за 27,3 млн. евро, както и бомби и реактивни снаряди на стойност 4,3 млн. лв. Общата сума на износа за САЩ е 32 млн. евро.

Стойността на износа за Канада пък е 39 млн. евро, като цялата сума е дадена за закупуване на корпуси за различни видове снаряди, които впоследствие се пълнят с тротил.

Разследване на американския вестник "Ню Йорк таймс" твърди, че България, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Чешката република продават оръжия на Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. във Флорида. Според авторите на разследването Украйна се нуждае от широк спектър боеприпаси - в това число и от десетки милиони патрони за оръжия от съветската епоха, с които все още е въоръжена.

Пентагонът нарича тези оръжия - ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и автомати, "нестандартни боеприпаси", тъй като те са несъвместими с използваните от САЩ и много съюзнически държави от НАТО.

И така изглежда, че само министърът на икономиката Корнелия Нинова, която подписва разрешителните, не вижда, че България е сред най-големите износители на оръжие и муниции за Украйна и по всякакъв начин се старае да провали откритото даване на военна помощ, дори с цената на разпад на коалицията.