OffNews.bg

400 хил. лв. на месец ще струва армията на границата

На фона на орязания военен бюджет, Министерството на отбраната ще трябва да плаща приблизително 430 хил. лв. на месец за дейностите по охрана на границата. 

Това става ясно от справка, изготвена от ведомството по искане на OFFNews

Въпреки че към момента не са направени точни разчети колко военни служители и техника ще бъдат командировани в помощ на граничните полицаи, от министерството са направили някои груби изчисления.

Военните са готови да предоставят 5 товарни автомобила с повишена проходимост; 6 товарни автомобила с повишена проходимост, с фургон, оборудвани за превоз на служители; 8 леки автомобила с повишена проходимост, оборудвани за превоз на хора при проверка на службата на гранично-полицейските наряди; 3 мобилни ремонтно-евaкуационни групи, комплектувани с лек автомобил с повишена проходимост, подвижно ремонтно средство, влекач и автогоривозарядчик; 2 влекача, оборудвани за извличане и евакуация на затънала и неизправна техника; екип за ремонт на изграденото от Сухопътни войски възпрепятстващо съоръжение, комплектуван с необходимата техника и оборудване; екип за разпъване, събиране и транспортиране на палатки и оборудване за разполагане на служители от РДГП - Елхово, комплектуван с необходимата техника и имущество.

Общият брой на екипите и персонала, който ще трябва да обслужва посочената техника, е приблизително 87 души. Разходите за тях на ден - командировъчни и допълнителни възнаграждения, възлизат на 120 лв. на човек. Военните са изчислили, че за гориво-смазочни материали и специални течности ще трябва да бъдат заделяни по около 170 хил. лв. на месец, а за резервни части за техниката - 250 хил. лв. 

А колко време ще бъдат ангажирани военните на границата, от МО уточняват: 

Предвид създалата се обстановка с миграционния натиск по границата на Република България, участието на Въоръжените сили може да продължи с месеци. Продължителността на участие е в зависимост от промяната в обстановката по границата, изпълнение на определените цели, задачи, наличие на ресурсно осигуряване и други.

Миграционният натиск се засилва със затопляне на времето. Това означава, че ако военни бъдат ангажирани на границата от април до септември, за тях ще бъдат похарчени поне 2.6 млн. лв.

В справката се дават и конкретни отговори за това какви задачи ще бъдат възлагани на армията. От тях става ясно, че армията ще има възможност и за други дейности, освен логистика. Според промените в Инструкция № М-3 от 2011 г. за взаимодействие между МO и МВР военните не могат да изпълняват задачи по смисъла на Закона за МВР, с изключение на случаите по наблюдение и контрол на държавната граница срещу незаконен трафик на оръжие и въоръжени провокации на държавната граница. Това означава, че при очакваните евентуални въоръжени провокации готови за ответен отговор ще бъдат само граничните полицаи, освен ако ръководството на Министерството на отбаната няма намерение да въоръжи някои от служителите си. До този момент властите отричат подобни намерения. 

По смисъла на Закона за МВР при наблюдението на държавната граница и граничният контрол полицията може да използва оръжие без предупреждение в случаи на въоръжено нападение и срещу лица, оказали въоръжена съпротива. 

От Министерството на отбраната поясняват кои са възможните задачи, които ще се възлагат на военнослужещи: транспортиране на хора; съхранение и транспортиране на материални ресурси; оказване на специализирана техническа помощ с личен състав при извършване на обслужване и ремонт на техника; извличане и евакуация на техника и имущества; обмяна на опит и обучение на специалисти по ремонт, както и на водачи на специализирана техника, безвъзмездно предоставяне в управление на движими вещи.

Междувременно МВР изготви и проект на постановление, с което възлага проектирането на оградата на границата на областните управителите на Бургас, Хасково и Ямбол. Финансирането на обекта и строителството му ще бъде осигурено от държавния бюджет, но едва след като проектите бъдат съгласувани и одобрени от МВР и Министерски съвет. Оградата ще се строи без обществена поръчка.