OffNews.bg

„Умри, Борисов!“, скандираха в Перник

Около 200 души протестираха снощи пред сградата на полицията в Перник заради убийството на 17-годишната Мирослава. Исканията има бяха за наказания за всички, замесени в престъплението. Най-активни в скандирането на обидни квалификации по адрес на премиера Борисов и МВР са били представители на агитката на футболен клуб Миньор. Те скандираха „Умри, Борисов" и "Умри, фуражке", съобщава ZaPernik.

По непотвърдена информация, Стойчо Стоев, който направи пълни признания за отвличането и убийството на момичето, се е прострелял с пистолет, който е бил скрит в сейф. Той успял да стигне до оръжието и след това да се простреля, докато полицаите се опитали да пуснат тока в апартамента му. Така, вместо да го пазят, те оставили временно Стоев без надзор.

Психиатърът на втория заподозрян Марио Любенов-Заека каза пред TV7, че мъжът симулира шизофрения. „Владее се перфектно, психомоторно. Вежлив. Отговаря уклончиво, никаква проява на агресия, нито физическа, нито вербална, интелигентен, възпитан. В същото време той е емоционално изравнен“, описва го психиатърът Роберт Крумов. Докторът е препоръчал клиничното състояние на мъжа да бъде преценено от наблюдения в специализирана клиника.

Вчера беше образувано дисциплинарно производство срещу шефа на сектор „Борба с организираната престъпност” – Перник. То е свързано с подаден сигнал за „поведение, несъвместимо с етичните правила на служителите от МВР при разследването“ след отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник. Сформирана е комисия, която ще проведе дисциплинарното производство и ще даде становище за това, какво наказание да бъде определено на служителя.

Два от четирите полицейски синдиката критикуваха вчера медийното отразяване на работата на МВР по разследването на смъртта на Мирослава.  Според синдикатите, медиите "принизяват същността и резултатите от полицейската дейност", което действало демотивиращо на всички в системата. Успоредно със защитното писмо на двата синдиката, Българският хелзинкски комитет изрази съмнения, че Стойчо Стоев се е самоубил. Правозащитниците изтъкват увеличаващите се противоречия в изказванията на министър Цветанов, шефа на ГДБОП Флоров и на МВР-психолозите.