OffNews.bg

Трактори влизат в София довечера

Протестиращи земеделци ще се отправят към София със селскостопански машини. Днес по обяд фермерите от Велико Търново, Ловеч и Плевен, които в края на седмицата тръгнаха към столицата, но спряха край Ботевград, имат намерение да продължат протестния си поход. Протестното шествие е срещу бюджета за 2012 година в сектора на земеделието.

Полицията прави масови проверки за алкохол на фермерите, които потеглиха от Пловдивско към София. От полицията в областния град съобщиха за OFFRoad-Bulgaria, че проверките не са провокирани от конкретен повод. Става въпрос за превантивни мерки на участници в движението. При направените проверки обаче не е отчетена употребата на алкохол в нито един от участниците.

Около 60 машини от целия регион потеглиха към София. Други около 60-70 машини потеглят от Сливен и Бургас, 40-50 от Свищов и Велико Търново. Според организаторите на протеста по „Ботевградско шосе“ в София вече са се събрали около 300 машини. Очакванията са край столицата да се съберат близо 500 трактора, като само около 170 от тях ще влязат в града.

По нареждане на Столична община машините ще бъдат паркирани в Синя зона до пл. "Александър Невски". От администрацията на общината обясниха за OFFRoad-Bulgaria, че според закона за манифестациите и митингите режимът на платената зона ще отпадне. Въпреки това, протестиращите трябва да внесат депозит от 10 хил. лв. в общината, като гаранция за евентуални нанесени щети по инфраструктурата на града. Също така протестиращите трябва да имат сключен договор с почистваща фирма, която да изчисти след протеста, а на място трябва да има монтирани и химически тоалетни. Общината позволява на протестиращите да продължат протеста в София пеша пред парламента и Министерски съвет.

Очаква се земеделците да стигнат София около 21.00 вечерта. Шествието в града ще премине покрай сградите на парламента и Министерски съвет. Фермерите имат намерението да блокират и гранични пунктове.  Машините могат да останат в столицата до четвъртък, но при необходимост блокадата ще продължи и по-дълго, категорични са фермерите. Премиерът Бойко Борисов призова протестиращите да не задръстват София с "трактори на милионери". Той каза, че субсидиите за зърнопроизводителите са едни от най-големите и в този сектор винаги са били подпомагани от държавата.

„Ако не им харесва, че им правим пътища за по 100 милиона на ден, стотици километри пътища, да правят протести. И да върнат тези, които са ви продали всичко. Помните ли този път как изглеждаше преди две години", каза още премиерът. Зърнопроизводителите са категорични, че диалогът с тях е едностранно прекъснат от правителството.

Българските зърнопроизводители са едни разумни хора, които оценяват ситуацията и техният краен избор ще бъде правилен. Разговарял съм с тях многократно, коментира днес сутринта пред БНР земеделският министър Мирослав Найденов. Той поиска фермерите да размислят и да не правят безсмислени блокади. Министърът каза, че е обсъждано намерението да се постави таван на националните доплащания, с което по-голямата част от парите да отидат при дребните и средни зърнопроизводители, а крупните производители да не получат цялата сума.

„Това, обаче, е неизпълнимо, защото ние направихме запитване до Европейската комисия и, съгласно сега действащия регламент за директни плащания и национални доплащания към тях, това ще бъде възможно едва след 2014 година. И точно в този контекст България подкрепи предложението на самата Европейска комисия да има горен таван на субсидиите, за да може повече средства да отидат до тези, които споменахме преди малко”, обясни Найденов.