OffNews.bg

Студентите по фармация поискаха оставката на правителството

 

Студентите по фармация в Медицинския университет – София подкрепиха протестиращите си колеги от останалите университети и поискаха оставката на правителството чрез позиция, изпратена до медиите.

“Позицията е във връзка със създалата се ситуация на противопоставяне след манипулативно проведения на 30 октомври референдум в Медицински университет - София. На него бе зададен въпросът: „За или против окупациите на университети сте като форма на протест?”. Целта беше да се реши дали да има окупация на МУ, но резултатите бяха изтълкувани като неодобрение към всички студенти, избрали тази форма.

С позицията си студентите фармацевти показват, че въпреки намерението да не окупират Медицински университет, подкрепят протестиращата студентска общност и са силно притеснени от неблагоприятната политическа и обществена обстановка и тенденциите в аптечния сектор”, пишат студентите до медиите.

Позицията е подкрепена в подписка от 229 студенти от Фармацевтичния факултет на МУ-София.

Ето пълния ù текст:

 

“Ние, студентите по фармация от Медицински университет - София, се присъединяваме към колегите си от всички университети в България, изразили недоволство от безразличието на управляващите към нуждите на обществото. Месеци наред масовите протести биват посрещани с пренебрежение и опити да се омаловажат.

Крайно време е да се противопоставим на лавинообразното размиване на понятия като морал и отговорност в държавата.

Убедени сме, че ако искаме будните и изявени здравни специалисти да не емигрират, а да работят за България, трябва твърдо да отстояваме гражданската си позиция. За да сме способни да защитим висшия си идеал и обект на нашия труд, а именно здравето на пациентите, е необходимо:

• Да бъдат възстановени авторитетът и моралът на фармацевтите като здравни специалисти.

• Здравна система, която създава предпоставки и мотивира новозавършилите фармацевти ефективно да прилагат придобитите в университета умения и знания.

• Конкуренция между аптеките на база качество на обслужването, а не цена, чрез уеднаквяване цените на лекарствата.

• Стратегия за Национална аптечна карта.

• Въвеждане на длъжността клиничен фармацевт с цел подобряване резултатите от терапията и оптимизиране разходите за лекарства на болниците.

Пределно ясно е, че правителство, което не прикрива обвързаността си с олигархични кръгове и монополи и назначава компрометирани личности на ключови държавни постове, е невъзможно да отстоява интересите на нас, които искаме реална промяна. Призоваваме за оставка, незабавни парламентарни избори и уважаване на исканията ни от следващото правителство”.

 

Студентите уточняват, че целта на подписката е заявяване на позиция, а не е призив за окупация на факултета и е продиктувана от граждански убеждения, а не от партийни пристрастия.