OffNews.bg

Протест срещу Радев: България е парламентарна република, не сме Беларус!

Протест срещу президента Румен Радев ще се проведе във вторник. Акцията ще започне в 18:30 ч. пред президентството. 

"България е парламентарна република, пълноправен член на ЕС и НАТО и трябва ясно да го заявим на всички!
Президентът отдавна е показал, че не работи в полза на българското общество и за българските интереси, а за руските такива. Неговите служебни правителства са най-продължителните в българската история след 90-та година, като същевременно прокарва руско влияние в страната и ни отделя от европейската общност. Няма да позволим да се превърнем в Беларус! Президентът трябва да е президент на всички българи и да се съобразява с решенията на парламента", пишат във Фейсбук организаторите.

По-рано днес Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България". По време на срещата на "Дондуков 2" президентът обяви, че след записите връчването на мандат на ПП-ДБ е "нецелесъобразно". Той дори намекна на новата коалиция да не прави опит за техен кабинет и ги призова "да преосмислят изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който вече е дискредитиран". Освен всичко това Радев отказа да проведе разговор с представителите на ПП-ДБ и след протоколната част ги изпрати с думите "Лек ден на всички!".

По-късно съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев написа, че след срещата с Радев е проличало, че залогът е избор между диктатура и парламентарна република. Последваха и бурни реакции в социалните мрежи, в които Радев бе определен като "преzидентът". Лидерът на БСП пък заяви, че държавният глава не може да бъде морален съдник, а Надежда Йорданова от "Демократична България" написа във Фейсбук, че "антипартийната риторика е вредна и дори опасна за парламентарната република".