OffNews.bg

Над 200 души се включиха в шествие против Луковмарш

Над 200 души се включиха днес следобед в шествие в центъра на София под надслов "Без нацисти по улиците ни". 

Шествието започна пред Централната минерална баня, премина край Народното събрание и стигна пред сградата на Столичната община.

Организатор е "Антифа България" - "мрежа от активисти и самоорганизирани колективи, включващи хора с антифашистки възгледи".

Участниците в шествието са против провеждането на Луковмарш.

“Луковмарш” се случва 75 години след ужаса на Холокоста. Докато българските политици лицемерно обикалят света и говорят за „България, спасила своите евреи“, формални и неформални неонацистки групировки честват паметта на Христо Луков - човекът, който е искал да вкара България във война, който е колаборирал с режима на Третия райх и е бил водач на фашистката организация “Съюз на българските национални легиони” (СБНЛ). Днес идейните му наследници се появяват на все повече места из страната, организирайки факелни шествия и други прикрити и неприкрити неонацистки събития." - обясниха позицията си от "Антифа България".

Те са на мнение, че "е крайно време обществото в страната да се събуди и да спре мълчаливото съгласие срещу собствената си фашизация. За нас антифашизмът не е партия или личност, а човешка позиция срещу крайнодясното насилие, което се е превърнало както в улично ежедневие, така и в държавна политика."