OffNews.bg

Законът да забрани задължителна ваксинация за COVID, искат депутати от ИТН

"Има такъв народ" предлагат промяна в здравното законодателство, която да не позволява на здравния министър или работодателите по свое усмотрение да задължават българите да се ваксинират срещу COVID-19. 

"Ние искаме ваксините да имат доброволен характер, а не някой здравен министър да се паникьоса и да въведе задължителна ваксинация", заяви председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов в кулоарите на парламента. 

Днес Йорданов и колегите му Филип Станев, Ивайло Вълчев, Станислав Балабанов, Радостин Василев и Павела Митова са внесли в деловодството на парламента предложение за поправка в Закона за здравето в частта, касаеща задължителната ваксинация.

По думите на Тошко Йорданов никой не знае какво точно се случва в държавата по отношение на противоепидемичните мерки в страната. 

"Виждате, че министър Кацаров преди седмица пусна заповед, която изисква част от работодателите да задължават служителите си да се ваксинират", коментира Йорданов. 

(Б.р. - Такава заповед не е издавана. В последната заповед на здравния министър се допуска заведения, кина, театри, концертни зали, фитнеси, спортни зали, конгресни центрове и школи за образование и изкуства да работят не на 50%, а на 100% от капацитета си, ако целият персонал и посетителите са ваксинирани, преболедували или са с отрицателен тест за коронавирус.)

Той изтъкна, че в предложението на "Има такъв народ" не става дума за антиваксърство, а за "опит да се запазят правата на гражданите".