OffNews.bg

Вторият мандат за правителство ще бъде връчен след Нова година

Ще връча втория мандат скоро, няма да губим време, но не преди Нова година. Това каза президентът Румен Радев, след като участва в запалването на свещите за Празника на светлината – Ханука в Централната софийска синагога.

Първият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, но Народното събрание отхвърли на 14 ноември предложеното правителство на номинирания за премиер проф. Николай Габровски.

Вторият мандат по право се дава на втората по резултат политическа сила - "Продължаваме промяната", които вече обявиха номинацията си за министър-председател - акад. Николай Денков, който беше министър на образованието в кабинета на Кирил Петков, служебен министър на образованието и зам.-министър на образованието в кабинета на ГЕРБ.

Малко вероятно е този мандат да бъде успешен, тъй като на този етап няма изгледи ПП да събере нужното мнозинство в парламента.

Държавният глава запали тази вечер първата свещ от ритуалния свещник, заедно с второкласничката Ава. Сред официалните лица на събитието бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков, представители на религиозните общности в България и на дипломатическия корпус.