OffNews.bg

ВСС обясни на Радан Кънев защо не може да подаде колективна оставка

Незабавната колективна оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) би довела до негативни последици за съдебната система. Това се казва в декларация на съвета по повод искането на Радан Кънев от Реформаторския блок за незабавна оставка на членовете му. 

Предсрочното прекратяване на конституционно установения 5-годишен мандат на ВСС не е нова или оригинална мярка. Тя е прилагана 3 пъти (от 6 възможни) – винаги след промяна на мнозинството в НС и е била критикувана от ЕК, се казва в декларацията, като се посочват и пет възможни последици от незабавната оставка.

Първата е замразяване на конкурсите за назначения, освобождаване, повишаване и преместване на съдии, прокурори и следователи. На второ място ще бъде засегнато финансирането, тъй като парите за съдебната власт се разпределят от ВСС. 

Има опасения и от блокиране на важни за системата реформи: промени в съдебната карта, установяване на норма за натовареност на съдиите, прокурорите и следователите, усъвършенстване на процесите за атестиране, включително за статут на несменяемост; повишаване на контрола за спазване на високите етични стандарти.

От ВСС се опасяват и от спиране на висящите дисциплинарни производства, както и от проваляне на изпълняваните по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) проекти, включително проекта за електронно правосъдие, който предвижда разработване на централизирано разпределение на съдебните дела по случаен принцип и електронен избор на 8-мия състав на ВСС по системата един магистрат – един глас – обещана от години и на обществеността, и на европейските ни партньори.

Очевидно подобна оставка ще породи множество нови институционални трудности, без да реши нито един реален и обществено значим проблем, се казва в декларацията на ВСС.

Обсъждането на това дали да бъде приета такава декларация или не предизвика множество изказвания на заседанието днес. Имаше мнения, че тя не е необходима и такива, че дължат на обществото един отговор. Искаше се поименно да бъде посочено и кой е за и против тази декларация, тъй като беше изказано и мнение, че тя е и невярна като съдържание, защото незабавната оставка например няма тези последици. За такава декларация гласуваха 11 от членовете на ВСС днес. ВСС прие, без да се чуят мнения против - да бъде подготвена и декларация или становище за пребития съдебен помощник, се казва още в декларацията.

Искането на Радан Кънев за оставка на ВСС дойде след поредната порция скандали в съда, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Според лидера на ДСБ "ако нямаме смелост да изхвърлим гнилите ябълки, не трябва да сме управляващи".