OffNews.bg

Вместо по-високи пенсии стихове в парламента: "Партията нагла, арогантна и особено крадлива"

Предложението на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г. чрез промени в Кодекса за социално осигуряване провокира нов скандал в парламента. 

По време на дебата социалистите бяха нападнати от ГЕРБ и Патриотите. 

Предложението да бъдат преизчислени пенсиите защити лидерът на БСП Корнелия Нинова: "БСП е последователна в политиката за преизчисляване на пенсиите, правили сме го през 2008 г., това е и наше предизборно обещание. 1.3 милиона пенсионери или 60% от всички пенсионери в България са с пенсии под границата на бедност", каза тя. 

Юлиан Ангелов от Обединени патриоти обвини БСП в популизъм, тъй като в миналия парламент не са подкрепили увеличаване на минималната пенсия на 300 лв., а сега предлагат преизчисляване. "Крадете идеите на Обединени патриоти", каза Александров. 

ГЕРБ в лицето на депутата Спас Гърневски реагира още по-остро със стихове: "Наглост. Арогантност и популизъм".

Гърневски обясни, че БСП не са предложили откъде да дойде увеличението на пенсиите, но бързо намери начин как да се случи това и започна да рецитира свой стих, посветен на БСП: "Аз ще предложа – мобилизирайте бившата червена номенклатура да върне заграбеното от българския народ и пенсиите ще скочат двойно":  

"Партията вее демагогски знамената, че е честна, социална, справедлива,

но поразровиш ли и ти делата, ще видиш,

че е нагла, арогантна и особено крадлива". 

Депутатът от БСП Манол Генов отговори от трибуната, че не е на "литературна вечеринка" и обясни: "Хората нямат пари да се качат на автобуса, за лекарства, да си купят дърва и тази част на залата ги унищожава (сочейки ГЕРБ). 

След тези думи заседанието на парламента за днес приключи без предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите да бъде гласувано.