OffNews.bg

Вицепремиерът Пеканов: Не е много сигурно колко надежден доставчик е Русия

В момента не е много сигурно колко надежден доставчик би била Русия - след агресията, която тя оказва върху Украйна от месеци, заяви пред bTV вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Да, неморално е може би, трудно е да се поддържат търговски взаимотношения с Русия, но виждаме, че и другите европейски страни го правят. Както беше даден примерът: германският канцлер се опитва да осигури това, което вече е договорено за Германия, каза Пеканов.

Краткосрочно Европа е в тази енергийна зависимост и това се дължи на дългогодишни грешки в миналото, но такава е реалността в момента, коментира той.

Вчера много внимателно слушах бившия министър Николов, който в момента не е в предизборна кампания и вярвам на нещата, които казва. Той каза, че Европа много трудно ще оцелее без руски газ в идните три години, обобщи Атанас Пеканов.

Ние, като служебен кабинет, имаме отговорност на първо място към българските граждани - за тяхното благосъстояние и за българската икономика, заяви вицепремиерът.