OffNews.bg

Външно отговори на ПП: Документите за Северна Македония нямат секретен гриф

Външно отговори на "Продължаваме промяната" за преговорните документи за РСМ. 

Преговорните документи, двустранния протокол между Северна Македония и България, не могат да бъдат предоставени на широката публика, съобщиха по-рано днес от "Продължаваме промяната". Според тях - след консултация с комисията по външна политика, министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп “За ползване”, което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат.

Призоваваме министър Генчовска да свали секретния гриф, заявиха от ПП. 

Във връзка с появили се медийни публикации относно предоставени от страна на министъра на външните работи Теодора Генчовска преговорни документи между Република България и Република Северна Македония със секретен гриф и призива за неговото сваляне, МВнР заявява: Документите нямат секретен гриф. 

От МВнР уточняват, че документите са входирани в явно деловодство на Народното събрание. Заведени по този начин, те са достъпни за запознаване от всички народни представители от 47-ото Народно събрание на Република България.

ПП иска Генчовска да свали секретния гриф от преговорните документи с Македония 

Всички документи по преговорния процес с Република Северна Македония са любезно предоставени от МВнР и министър Генчовска до членовете на Комисията по Външна политика в НС, които вече могат да ги коментират публично. Благодарим за своевременната реакция на министър Генчовска за избягването на всякакви спекулации и недоразумения. В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол, реагираха от "Продължаваме промяната". 

Междувременно на сайта на парламента се появи информация, че Комисията по външна политика ще проведе редовно заседание утре, точка 1 на което е " Представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване".