OffNews.bg

Външна политика на новото правителство: Недопускане на външна намеса и присъединяване в Шенген

Прагматично следване на националния интерес и категорично недопускане на намеса във вътрешните работи на страната от други страни – предвижда програмата на новата коалиция за управление на страната ГЕРБ и Обединени патриоти.

Външната политика е първа точка в програмата. Предвижда се също да се следва неотклонно пътя на България по евро-атлантическата интеграция.

България заявява позиция, че иска да се запази единството на ЕС. Основна цел във външната политика на страната ни през следващите 4 години ще бъде присъединяване на България към Шенген.

Управляващата коалиция предвижда сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочи.

България също така ще направи всичко по силите си да спре притока от мигранти на турските граници – сухопътни и морски.

Втора точка в програмата на ГЕРБ – Обединени патриоти е Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., като за него се предвижда да е успешно и да допринесе за утвърждаване на позициите на България в общността. В председателството ни е предвидено също стабилна координацията с другите две страни, които са в нашата група - Естония и Австрия.

Новото правителство смята да направи радикална реформа на Дъблинския регламент, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поема само от държавите на предна линия.