OffNews.bg

Уседналостта не била обсъждана от служебното правителство

Оттегленият законопроект на Министерството на правосъдието за промени в Изборния кодекс не е бил обсъждан от служебното правителство. Това каза пред БНТ вицепремиерът Деница Златева. Самата тя научила за законопроекта, след като той бил публикуван за обществено обсъждане. 

Не мога да кажа какво е провокирало тази законодателна инициатива, но е факт, че министърът на правосъдието свали законопроекта от страницата и предприе други дисциплинарни действия в ресорното министерство, каза Златева.

От обясненията ѝ става ясно, че законопроектът не е бил подложен на междуведомствено съгласуване, защото тогава всяко едно от министерствата е щяло да даде своето становище. "Радвам се, че законопроектът е свален, защото всякакви такива предложения би трябвало да минат през едно широко обществено обсъждане, не само в рамките на правителство, което ги предлага, но и политически партии, представители на различни организации. Смятам, че е правилно решението на министър Павлова да свали този законопроект от сайта и съответно да не бъде подложен на обществено гласуване", каза още Златева.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова тв, че президентът Румен Радев опитвал да изземе функции като упражнява законодателни инициативи. Повод за коментара му бяха твърденията на уволнения Любомир Талев за това, че текстовете за уседналостта са вкарани под диктовката на държавния глава. Според него Радев по този начин демонстрирал намеренията си за президентска република. 

"Явно Радев и БСП искаха да отклонят България от пътя ѝ, а той е свързан с Европа. На него му остават още две седмици в управление, в което носи персонална отговорност. Искам само да припомня, че на балотажа на президентските избори за Румен Радев гласуваха 54 хил. души в чужбина", заяви Цветанов.

Той добави, че няма как да се въведе уседналост само за имащите право да гласуват в Турция, тъй като тогава България щяла да бъде обвинена в дискриминация.

Пред bTV Борислав Цеков, който е член на правния съвет при президента, обясни, че среща с администрацията на президента е имало, но не знае дали Радев. По думите му подобни срещи са рутинни и е нормално, когато се засягат правомощия на президента, каквото е българското гражданство, да има съгласуване.