OffNews.bg

Цветанов намекна, че България трябва да гони руски дипломати заради Скрипал

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че България трябва да изгони руски дипломати заради отровения бивш руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

След отравянето властите в Обединеното кралство обявиха, че Русия стои зад станалото, а в резултат на това много европейски страни изгониха руски дипломати. България обаче реши да не го прави. През март премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изчака повече доказателства и след това може да бъдат предприети действия срещу Русия.

Попитан дали вече има достатъчно доказателства по случая, Цветанов отговори: "Това, което мога да кажа, е че доказателствата са много по-ясни. Тук може да се каже, че трябва да се съобразим с това, което направиха всички развити европейски държави".

Той обаче каза, че не иска да отнема функциите на изпълнителната власт и не отговори директно дали България ще гони дипломати. "Но е много притеснително това, което излезе като доказателства и позициите на държави като Австрия, Германия, Великобритания", каза още Цветанов.

В началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов се срещна с срещна с посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс и тогава тя му предоставила допълнителна информация относно разследването по случая "Скрипал".

Още през март зам.-председателят на ГЕРБ имаше позиция, че България трябва да е солидарна с европейската общност по случая с отравянето на Скрипал. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е част от управляващата коалиция, пък настояваше да не се гонят руски дипломати от България.