OffNews.bg

Стефан Янев: Бих останал в политиката

Бих останал в политиката и след като вече няма да съм служебен премиер. Това заяви министър-председателят Стефан Янев. В продължение на час той отговаряше на въпроси на граждани във формата "Властта говори открито", излъчван онлайн на фейсбук страницата на Министерски съвет.

Янев не пожела да влезе в конкретика, тъй като за момента нямало такава. Иначе зададеният му въпрос бе дали би се кандидатирал за президент след 5 години. 

Премиерът призна, че процедурата за нов бюджет изостава, но служебното правителство подготвяло рамката и след изборите този проект щял да бъде внесен в парламента.

"Това, което ще предложим, ще е консевративно, но отворено като възможности, за да определят партиите в НС приоритетите и балансите на бюджета. Две са основните направления на служебния кабинет - да се подпомага бизнесът и икономическата активност на гражданите и да има социални мерки както на работещите, така и за пенсионерите. Предполагам този тип мислене ще е и в новия бюджет", каза Янев.

Министър-председателят посочи, че кабинетът ще предложи реален бюджет за АПИ и пътища.

"В предни години се е залагала една сума 400-500 милиона лева, която не е достатъчна за текущите ремонти в рамките на годината. Нужните средства за поддържане са около 1,5-2 милиарда лева. Досега практиката е била да се заложат 1/3 от парите, а другите с постановления на Министерски съвет са се раздавали по един начин, който достатъчно подробно бе обяснен от Министерството на регионалното развитие", каза още Янев.

Премиерът категорично заяви, че магистрала Хемус остава приоритетен инфраструктурен проект, чието строителство ще продължи, но по честен и законен начин.

В отговор на въпрос Янев посочи и че почти всички министри от правителството са подали сигнали в прокуратурата за корупция на предишните управляващи.

Янев коментира и новоизтегления дълг от страна на кабинета.

"Новите заеми са част от държавния бюджет и не служебният кабинет е измислил, че трябва да го взема. Одобрено е от 44-ия парламент", посочи премиерът.

Янев заяви, че за първите 9 месеца на годината чуждестранните инвестиции са над 500 млн. лева и са разкрити над 1500 нови работни места.

"И тези инвестиции са предимно извън столицата, тенденцията е добра", каза той.

Министър-председателят посочи още, че безработицата у нас в момента е на рекордно ниско ниво.