OffNews.bg

Спри живото, че ще почнем да псуваме и ще станем за смях: Борисов възмутен от проектобюджета за 2024 г.

На национално съвещание във Велико Търново ГЕРБ объждат бъдещето на сегашното управление. Срещата се излъчваше на живо в социалните мрежи, докато лидерът на партията Бойко Борисов не поиска да се изключат камерите, защото "ще почне да псува и ще се изложи". 

В началото на съвещанието кметовете на ГЕРБ дадоха оценката си от местната власт. Борисов им каза, че сега трябва да се обясни на хората дали има смисъл от "сглобката". Той е недоволен от обявеното от финансовия министър Асен Василев вдигане на данъците.

"ГЕРБ е казала, че няма да се вдигат данъците. Който иска може да си вдигне местните цанъци и такси. Няма да допуснем тази игра. Държали сме плоския данък толкова години, за да изсветлее бизнесът, а сега чувам, че ще го вдигат с още 12%", каза той.

По думите му е честно преди изборите да се съобщи подобна мярка, а не след. "Да карат нашите кметове да вдигат данъците. Тактиката и начинът, по който го правят - няма да се получи", възмути се Борисов.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев Асен Василев "прецаква" с държавния бюджет. Той изтъкна, че за 2023 г. заложените данъчни приходи са 35 млрд, а за следващата 40. Той попита откъде ще дойдат тези пари и го обяви за "надуване на приходната част, които Асен Василев да си ги харчи".

Борисов допълни, че това било тактика на измамата - да ти вземат часовника, докато те разсейват. Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че българските общини от 3 години работят без пари и държавата не прави нищо.

Бойко Борисов призова Асен Василев "вместо да раздува бюджета да каже, че заради 3 години хаос" няма да има приходи и няма да се повишават пенсиите. По думите му това би бил истински честния разговор с българските граждани.

"Казва, че ще вдигне данъците - ама да ги вдигне кметът, че ще направи "донос-бонус", отлагане на бакшиша... Тръгва по най-елементарното нещо. Точно, за да ви отвлече вниманието, изглежда налудничаво! 7 милиарда лева надут бюджет ще останат и утре на ротацията, ако те решат да си ходят, ние ще останем с дупка 7 милиарда! (...) Я го спри това живо, че ще почнем да псуваме и ще станем за смях", каза Бойко Борисов и записът спря.