OffNews.bg

Според Радев санкциите са във вреда и на Русия, и на ЕС

Санкциите срещу Русия не са в полза нито на Евросъюза, нито на руската страна. Това мнение изрази българският президент Румен Радев в интервю за "Евронюз". 

Относно европейските санкции държавният глава казва, че България твърдо подкрепя принципите на международното право, нарушено с анексирането на Крим. Големият въпрос е колко време Европа ще остане разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10 или 50 години, смята Радев.

"Новият български президент беше избран в период на смяна на властта. След 10 години в ЕС неговата страна продължава да бъде най-бедната в блока и е смятана за най-корумпираната", така звучи анонсът на интервюто на "Евронюз". Телевизията пояснява, че в международната общност има "безпокойство" за това, че в мандата си Радев може да направи стъпка напред в отношенията с Русия. В същото време българският президент твърди, че това няма да бъде за сметка на отношенията с ЕС. 

"Да, аз определено мисля, че санкциите не водят до конкретни ползи. Те по-скоро ще навредат на икономиките на Русия и Европейския съюз", заявява Радев. 

На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден. "Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?", каза той.

В България има корупция, но не бих казал, че сме най-корумпираната страна в Европейския съюз. Това е заявил президентът Румен Радев пред „Евронюз“ по повод последните негативни констатации за страната ни от организацията „Трансперънси Интернешънъл“. В интервю за телевизията Радев подчерта, че страната ни трябва да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията и престъпността.

Президентът ще участва днес в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. В баварската столица ще бъдат обсъдени миграционната криза в Европа, перспективите за европейската отбрана, ситуацията в Близкия Изток и борбата с тероризма. Сред участниците във форума ще са лидерите на ООН, НАТО, Европейския съвет, германският канцлер Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.