OffNews.bg

Смилов: Правителството представя протестите като президентски, но те не са

Премиерът Бойко Борисов избягва основните въпроси, които протестите поставят - те са свързани с корупционни скандали, а отговор все още няма. 

Това заяви политологът Даниел Смилов по бТВ. Той подчерта, че протестите са подкрепени от обществото, както сочат и проучвания. 

Конституционният съд казва, че президентът е защитен от преки действия срещу него от страна на прокуратурата и той не може да бъде арестуван или подслушван. Прокуратурата може да работи по казуси без да повдига обвинения и да прави формални проверки - да трупа информация и доказтелства, които да използва, когато му изтече мандатът”, коментира Смилов вчерашното решение на КС по поставените му от главния прокурор Иван Гешев въпроси. По думите му съдът е разширил понятието "държавна измяна" - освен, че включва престъпления срещу републиката, но и шпионаж например.

За правителството е удобно да представи протестите като президентски, но те всъщност не са. Виждаме, че имаме формално една конституция, но в главите на определени политици нещата са съвсем различни, каза още Смилов.  

Политологът Стойчо Стойчев обаче обяви, че президентът Румен Радев може да се определи като неформален лидер на протестите. Според него радикална мярка, като блокиране на  кръстовища от протестиращи, винаги крие рискове.“Когато всеки ден е блокирано кръстовището, това става част от ежедневието и няма въздействащия ефект на протестна акция, по скоро досадата да се заобикаля едно препятствие”.