OffNews.bg

Ще има ли в Благоевград ''македонски културен клуб'' на името на Никола Вапцаров?

За тази неделя, 30 октомври, на улица "Димитър Димов" 14 в Благоевград е насрочено официалното откриване на Македонски културен клуб "Никола Вапцаров".

Зад клуба стои инициативен комитет, в който влиза и благоевградското "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права".

Съобщенията в социалните мрежи от името на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров" към момента се подписват от Атанас Мазнев.

Клубът си поставя за цел "развитието на македонската традиционна и модерна култура, изграждане на културен мост между България и Македония, укрепване на връзките между македонците в България и македонците по света."

Реакциите в Благоевград

"За нас като българи и жители на Пиринска Македония е изключително голяма обида и провокация на велик български поет като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации", заявиха в декларация от местния парламент.

Кметът на общината нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с „Mакедонски културен клуб“. В Oбщина Благоевград е постъпила единствено покана, отправена към кмета за посещение на частно събитие, на което той няма да присъства! В конкретния случай става въпрос за провеждане на частно събитие в частно помещение, независимо от това как е озаглавено от инициаторите му, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

ВМРО обяви, че организира "протест срещу опита за провокация с откриването на т.нар. Македонски културен клуб Никола Вапцаров". Той ще се проведе в неделя от 11 ч. в Благоевград - на паметника на Гоце Делчев и на мемориала Гоцев род.

"Чурук македонски клуб"

Същевременно Атанас Киряков, активист на ОМО "Илинден", обяви в публикация в социалните мрежи на оплетен българо-македонски правопис, че това е "чурук македонски клуб во Благоевград, гнездо на българските служби от Държавна сигурност".

Той твърди, че между двете "македонски сдружения в Пиринска Македония" - ОМО Илинден-Пирин и ОМО "Илинден", има сериозни различия за това как трябва да се създаде и функционира бъдещ "македонски клуб".

На изборите през 2019 г. Киряков се кандидатира за кмет на Благоевград от името на "Движение ЗАЕДНО за промяна", но получи едва 266 гласа.