OffNews.bg

Ще бъде ли изключена Унгария от ЕС? Орбан руски актив ли е или полезен идиот? Разговор с Радан Кънев - част II

Във втората част от разговора ни с Радан Кънев в студиото на OFFNews си говорим плаща ли Русия на европейски политици да прокарват нейните опорки или разчита на полезни идиоти.

Първата част от разговора можете да проследите тук: Радан Кънев в подкаста на OFFNews: Присъствието на ДПС в мнозинството вбесява много хора

Кого Ленин нарича "полезните идиоти"

Подкрепата за Украйна не е най-важното, което споява сглобката. По-важно от нея е вътрешнополитическото осъзнаване на риска, който руската инвазия носи. В българската политика има хора, които са руски активи. Има и хора, които без да са руски активи са полезни идиоти. 

Полезен идиот е измислено от Ленин за европейските политрици, които не искат болшевишка диктатура в своята държава, но с поведението си водят държавата си към болшевишка диктатура.

В българската политика освен агенти на руско влияние, има изобилие от полезни идиоти, които, без да искат България да стане протекторат на путинска Русия, водят политика, която създава подобен риск. С тях е пълно очевидно и около президента, и в БСП, и в ИТН. И най-вероятно дори във "Възраждане" в общия случай говорим повече за полезни идиоти, отколкото за преки агенти на влияние. Не може в сегашната политическа ситуация, при положение, че привържениците на руската политика са под 1/4 в държавата да бъдат оставени те да определят парламентарното мнозинство.

Виктор Орбан и Фицо полезни идиоти ли са или руски активи?

Поведениетo на Орбан е толкова флагрантно, че започвам да се чудя. Винаги съм го смятал за емблематичия полезен идиот и блестящият опортюнист, който е съгласен да заеме всяка, включително и най-вредната за собствената му държава позиция, за да задържи един глас и да спечели един форинт целия кръг олигарси около него. Но в последните 2 години начинът, по който се повтарят кремълски опорки е стъписващ. Трудно може да се възприеме като съвпадение.

Какво е отношението към Орбан в Европа?

Тези, които самият Орбан би описал като мръсни либерали, включително и ЕНП, откакто го изхвърлихме от партията, имат еднозначно негативно отношение, както по начина, по който упралява Унгария, така и по начина по който се позиционира спрямо руската агресия.

По-интересно е, ако погледнем в по-крайното дясно от ЕНП, където би трябвало да са неговите естествени съюзници. Той с групата на Европейските консерватори и рефорнисти разговори няма откакто започна войната, защото водещи в тая група са полските консерватори. Там са още финлански, шведски, балтийски националисти, чието отношение към путинска Русия е еднозначно негативно. Орбан имаше отворена врата към тези хора, която затръшна сам с позиционирането си към Украйна и към Русия.

Но дори и в най-крайно дясната група - Идентитет и демокрация, където има руски активи като Алтернатива за Германия, австрийската Партия на свободата,  като партията на Марин Льо Пен, дори там Орбан не е приет. Защо? Тяхна си работа, но очевидно не е заради позицията му за Русия. Може би е заради изумителното му тщестлавие. Тойй си представя, че където и да отиде, трябв ада бъде сложен на трона. А там има партии, които са доста по-силни от неговата и явно не умират от желание да го сложат на трона.

Така че позиционирането на Орбан и неговите депутати в Европейския парламент и въобще в европейската политика е окаяно, защото той няма нито един съюзник. 

България вече е по-добре от Унгария

А що се отнася до Унгария - достатъчно е да видим темповете на инфлацията в Унгария и да ги срявним с която и да е друга европейска държава.

От 1 януари с влизането в сила на нашия държавен бюджет, Унгария ще се окаже държава с по-ниски минимални доходи от българските. И не говоря в покупателна способност, а в реално изражение. В покупателна способност минималната заплата в Унгария е минимум 30% по-ниска, отколкото в България.

По отношение на инфлацията Орбан опита няколко комунистически трика. След което я изпусна, довлачи до избори обаче, защото на хора като него това им е в главата. И от един дълъг период на време не е имало случай, в който инфлацията в Унгария да не е двойна на следващата най-висока в Европа, която обиконвено е някъде в Балтийските държави. Те много страдат от войната в Русия и това неизбежно се отразява на техните ценови нива.

--------------

Скъпи читатели, за нас е важно видеата ни да стигнат до колкото се може повече хора. Сложете "Like" и се абонирайте за канала на OFFNews в YouTube. Това ще помогне повече хора да видят това интервю.