OffNews.bg

Шефът на СГС до Местан: Регистрацията на ДОСТ зависи само от съдията по делото

Председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов отговори на лидера на ДОСТ Лютви Местан защо се бави регистрацията на партията му. 

Отговорът е по повод жалбата на Местан отпреди седмица, след като съдията по делото за регистрация отправи препоръки към устава на ДОСТ и не насрочи делото. От партията я обвиняват в субективен поглед. 

Документите за регистрацията на ДОСТ бяха внесени в края на април, като делото беше публично разпределено на съдия Лилия Илиева. 

В текста на Калоян Топалов се казва: 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МЕСТАН,

Във връзка с Ваша молба с вх. № 75387/02.06.2016 г., съдържаща
оплаквания за неоснователно забавяне на производството по регистрация по ф.д. № 346/2016 г., бе извършена проверка, която установи, че делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередовности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответни разпореждания. 

Проверката за допустимост и редовност на подаденото заявление, обуславяща и предприемане на процесуалните действия по разглеждането му в открито съдебно заседание, е изцяло от компетентността на съдебния състав, който разглежда делото. Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата,
закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип.

Контролът за законосъобразност по отношение на постановените съдебни актове, включително в производството по регистрация на политическа партия, се осъществява по реда на инстанционния контрол или чрез самостоятелното им обжалване, ако такова е предвидено, или чрез обжалване на съответния краен акт, ако се касае за процесуални действия по движение на делото, за които не е предвидено самостоятелно обжалване.