OffNews.bg

СДС реши: До 3 или ще пробваме с ГЕРБ

След бурно заседание на Националния съвет в парк хотел "Москва" СДС реши: ще преговаряме с "Демократична България", ако Атанас Атанасов и Христо Иванов се съгласят да ни признаят за по по най от партньорите си в обединението - "Зелените" на Борислав Сандов. 

Искането за до трето място за СДС в евентуалната обща листа за евровота вероятно ще е само една от всички пречки пред дясното обединение. Има и други - например: В наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е : КП „Демократична България – СДС“. 

Но най-големият проблем за събирането на десните си остава ГЕРБ. Участници във форума твърдят, че скандал в зала "Киев" на парк хотел "Москва" се е разразил именно заради партията на Бойко Борисов, заради вече водени преговори с ГЕРБ от председателя Румен Христов. Той обаче обяснява, че е разговарял с Жозеф Дол, още преди писмото му до бг партиите, членки на ЕНП, и затова е разговарял с представители на ГЕРБ. За ДБГ, които също са част от ЕНП, не се споменава. 

От ДСБ обаче настояват СДС да заклейми ясно и категорично ГЕРБ като основно условие за водене на преговори за обединение. Това в решенията на СДС и от вчера не присъства. 

Решенията на НС на СДС: 

Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с „Демократична България“ при следните параметри:

1. Обединяване около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел

2. Обединяване около обща позиция, че ще работим за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

3. Обединяване около обща позиция, че ще се противопоставим на идеята за Европа на различни скорости и ще работим против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи под заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

4. Избраният /те/ кандидат/и/ и техните партии от коалицията да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него.

5. В наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е : КП „Демократична България – СДС“

6. Подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния начин, а именно - чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се приеме, на СДС да се даде между първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент.

Националният съвет очаква отговорите на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 г.

II. Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с Европейски избори 2019 г.

III. До 30 март областните организации на СДС да излъчат кандидати за евродепутати и да сформират предизборните си щабове.

IV. Националният съвет на СДС ще се събере на извънредно заседание на 23 март в гр. Ловеч. 

Провалът на дясното обединение обаче може да стане факт и преди това, според датата, на която Демократична България отговори на СДС.