OffNews.bg

Само 22 минути толеранс за Радев, депутати напускат залата

Само 22 минути толеранс получи новозаклелият се президент Румен Радев.

Още преди да е приключил с речта си от парламентарната трибуна, скандализирани депутати от ГЕРБ и РБ напуснаха залата, провокирани от негова реплика.

Към края на 25-минутното си слово Радев заяви: "Моето кредо е малко думи, но резултатни действия". Междувременно Гроздан Караджов (Реформатори) се изправи в залата и заяви, че Радев трябвало да си прочете речта поне веднъж, защото е сричал, а това е неуважение. Последва смях, а президентът направи кратка пауза и добави: "Имате още една седмица", имайки предвид оставащото време за работа на 43-тото Народно събрание.

Последваха аплодисменти от левите народни представители, а група депутати, сред които и председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), Петър Славов и Гроздан Караджов (РБ,) Валери Симеонов (ПФ) и др., напуснаха залата. В кулоарите те коментираха, че думите на Радев са неуважение и обида. Караджов и Грозданов заявиха, че речта на президента звучи твърде опасно и заплашително.

В кулоарите Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че е видно, че Радев няма никакъв политически опит, трябва да учи много и посочи като гаф опита му, по нейните думи, да противопоставя институциите.

Президентът Георги Първанов на свой ред заяви, че не е редно на новоизбрания държавен глава да не се даде толеранс и да не се прояви политическа култура. "Видя се, че не 100 дни, а дори 100 минути толеранс не му дадоха", посочи Първанов.