OffNews.bg

Румен Спецов не е решил остава ли с ПП

Всеки министър на финансите може да избере сам директора на НАП, няма нищо нередно изпълнителният директор да бъде сменен. Категорично отхвърлям обаче политическите мотиви за уволнението ми. Когато говорих с новия финансов министър (Росица Велкова, б.р.), тя не спомена забележки към работата на агенцията.

Това коментира в интервю за сутрешния блок на bTV бившият вече шеф на НАП Румен Спецов.

По думите му бившият финансов министър Асен Василев не се е месил в работата му и не е поръчвал проверки на фирми.

Румен Спецов коментира задълженията на "Булгаргаз" - един от мотивите, посочени от МС за отстраняването му. Новият кабинет съобщи, че Спецов не е отчел риска от непостъпилите задължения на държавното дружество.

Към юли т.г. данъчните задължения на дружеството за 101,9 млн. лева. Това е проблем от месеци и финансовото министерство е запознато с него, посочи в отговор днес бившият шеф на приходната агенция. 

По думите му още не е решено дали той ще влезе в листите на "Продължаваме промяната". Не даде и ясен отговор остава ли в редиците на ПП за следващия мандат. "Нямам категорично решение за себе си (дали ще бъда в листите, б.р.) или да си бъда както досега просто експерт в моята си дейност", каза той. И допълни, че за момента "стои на крачка встрани от политиката".

Спецов отново отказа да каже кой е бизнесменът, от когото е бил заплашван, след като зае поста в НАП. "Опасността е неутрализирана към него момент и не ми е известно да се е появила нова такава", лаконичен бе той днес. Според него това е затворена страница.

Бившият данъчен шеф отговори на въпрос и за апартамента, придобит миналата година от съпругата му в Дубай срещу 1,1 млн. лева. Той заяви, че жилището е купено с кредит и ипотека - с лихва 1,5%. "В Дубай живеем от 4 години. Там е съпругата ми и част от семейството ми... Няма какво да се крие, съпругата ми е търговски директор в голям арабски холдинг и отговаря за електронната търговия на една известна козметична компания. Така че само на базата на нейните доходи банка в Дубай отпусна кредита със залог на самия апартамент", каза той.

По повод казуса със задълженията към бюджета от над 1 млн. лв. на фирма "Граникс трейдър", която е била на съпругата му и негова, той заяви, че към момента на продажбата тя не е имала дългове. Спецов посочи, че е разпитван от прокуратурата по разследването за укриване на ДДС от фирмата, като указал пълно съдействие.