OffNews.bg

Реформаторите не изключиха „Синьо единство“

Гражданският съвет на Реформаторския блок не гласува да изключи „Синьо единство“, каквото бе предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев.

 

За сметка на това обаче останалите пет партии в Блока са гласували основните точки по споразумението му, което трябва да бъде подписано до Коледа, но най-вероятно още тази седмица. Така на практика останалите партии в обединението са заявили официално, че няма да отстъпят от споразумението, а именно то бе причината за възражение от страна на „Синьо единство“.

Един от лидерите на партията Христо Панчугов, цитиран от mediapool, определи решението на останалите формации в Блока като „форма на натиск“. В тази връзка ръководството на „Синьо единство“ ще се събере през уикенда, за да реши дали все пак да се възползва от възможността, която Реформаторският блок оставя на Надежда Нейнски и хората й и партията все пак да подпише споразумението за Блока.

Основните търкания между „Синьо единство“ и останалите партии е формата, в която ще прерасне съюзът им. Нейнски неведнъж е заявявала, че иска формациите да се слеят в една обща партия. Останалите лидери обаче са категорични, че Блокът трябва да прерасне в коалиция от партии, защото по този начин отделните формации ще запазят структурите си.