OffNews.bg

Радев: За нас са еднакво близки и руският, и украинският народ

"Както каза и президентът на Хърватия - всяка държава член на ЕС има своя исторически път. И това е богатството на ЕС - че ние имаме различни исторически корени, имаме различни национални идеи, имаме различен път, докато стигнем до ЕС. Факт е, че българският народ е признателен за 150 000 загинали руски войници в Руско-турската освободителна война преди век и половина. Това наистина е принос към нашия народ, който ние тачим и никога няма да забравим. Но това няма връзка с агресията на Русия в момента срещу Украйна."

Това заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 посрещна хърватския си колега Зоран Миланович. Държавният глава на Хърватия е на официално посещение у нас по покана на българския президент.

България има категорично ясна позиция. Ние затова настояваме час по-скоро да намерим дипломатическо и мирно решение на този конфликт, защото за нас са еднакво близки и руският, и украинският народ. Ние имаме еднакво близки исторически връзки. Когато казвам 150 000 загинали руски войници, това означава и украински войници, всички народности от тогавашната Руска империя, каза Радев.

"Не мога да приема, че единството на ЕС по всички въпроси е някаква ценност"

Според хърватския президент Зоран Миланович в момента "става въпрос за война, която не е в ЕС, до която се е стигнало поради редица обстоятелства и за която Русия е обвинена".

Когато някой изрази минимален скептицизъм към догмата и когато не е "за" война до пълно изтребване, излиза, че подкрепя Русия. Аз трябва да заема позиция, която е много сходна с позицията на г-н Радев. Единството на ЕС не е догма и не е нещо, което се подразбира само по себе си. Не същестуват хора с ясни демократични мандати, които имат право да говорят от името на ЕС, освен основните тези, ако се договорим за тях. Не мога да приема, че единството на ЕС по всички въпроси е някаква ценност. Ние сме национални държави, различни сме, някои сме по-либерални, други са по-консервативни, заяви още Зоран Миланович.

Хърватският президент и съпругата му Саня Мусич Миланович бяха посрещнати с официална церемония от Румен Радев и Десислава Радева пред сградата на президентската институция. Двамата държавни глави проведоха среща на „четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на двете страни.

Абсурдните изказвания на хърватския президент

В самата Хърватия Зоран Миланович е известен със скандалните си изказвания. Така например преди година той заплаши, че ще наложи вето на Финландия за членство в НАТО, докато не бъдат решени проблемите...на хърватите в Босна и Херцеговина. Ето и логиката на хърватския президент, обяснена с негови думи: "Щом Кипър може да наложи вето в ЕС на санкциите против беларуския президент Александър Лукашенко, докато не бъде решен проблемът с Турция за експлоатацията на газа, защо Хърватия да не може да го направи."; "Искате в НАТО? Няма проблем, имаме достатъчно време. За Финландия това е жизнено важен въпрос, и за нас е жизнено важно ще избират ли хърватски представител хърватите в Херцеговина. Е, сега ще чуят това хора, които иначе не биха го чули."

А през януари 2022 г. Зоран Миланович обяви: "Хърватия няма никаква връзка с конфликта в Украйна. Хърватия няма да изпраща войници в случай на ескалация. Напротив, ще отзове всичките си военни, до последния хърватски войник." Тогава се наложи хърватският премиер Андрей Пленкович да се извини на Украйна за изявлението на президента и да обясни, че няма никакви хърватски войници в Украйна.