OffNews.bg

Радев отговаря на Костов: Явно е забравил Конституцията

Иван Костов явно е забравил Конституцията, но ние не сме забравили, че по негово време България беше разпродадена на безценица. Българската позицията е ясна - няма да изпращаме оръжия за Украйна.

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти думите на бившия премиер Иван Костов, който заяви, че Радев е узурпирал властта с изказванията си по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана за изпращане на боеприпаси на Украйна.

След като от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" заговориха за импийчмънт на Румен Радев, президентът обвини партиите в нарушаване на Конституцията със "системния им отказ да направят правителство". 

"Време е да има редовно правителство. Ясно е записано в Конституцията, че в противен случай трябва да има служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх да съставят кабинет. 

Според него в момента имаме комбинация от всичко това.

"Не е толкова страшно да се понесе отговорност, служебното правителство показа че страната може да се управлява ефективно и по време на криза. Нещо повече - след решаването на редица важни проблеми и кризи, сега ще им бъде много по-лесно", смята президентът. 

Радев коментира и продължаващите бомбени заплахи, като обясни, че такива серии текат в цяла Европа и в САЩ. "Органите на реда правят всичко възможно да установят източниците и да ги неутрализират. Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите", смята държавният глава. 

Попитан подкрепя ли тезата на вътрешния министър Иван Демерджиев, че най-вероятно атаката е от руски хакери, Радев е категоричен, че докато не видим ясно установен източник, не можем да кажем точно откъде идват и кой ги е извършил.

По думите му това са хидрибни атаки. 

За триъгълните сделки Радев обясни, че тези, които най-много оплакват липсата им, е трябвало "при тяхното управление да ги сключат, когато март и април някои членки на НАТО са сключили споразумение с Германия". 

"Няма безплатни триъгълни сделки - даваш старо въоръжение, получаваш старо въоръжение", категоричен е президентът. 

Според него сега Словакия дава своите Миг29, а получава бойни хеликоптери.

"Да, има смисъл, ако нашето правителство е готово да задели 700 млн. лева за хеликоптери. Това не са безплатни сделки, а с облекчения и не решават въпроса с охраната на българското пространството", посочи той. 

По думите му България трябва да има съвременни изтребители, а партиите и Народното събрание трябва да изпълняват законите, които са приели, а именно, че българските военновъздушни сили охранят пространството сами или с нашите сътрудници, а не без нашите летци. 

"Има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребителите МиГ-29, но цената няма да се хареса на народните представители" обясни Радев в отговор на въпрос какви са офертите, които страната ни е получила.

Държавният глава посочи, че са получени само тези две оферти, въпреки настояването от страна на България на най-високо политическо ниво. За офертите за заместващи платформи съобщи вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.