OffNews.bg

Радев нападна ДБ: С предложението за военна помощ тласкали България във войната

"Изумително е, че на фона на икономическата и енергийната криза в цяла Европа "Демократична България" бърза да тласне страната във войната, още преди да е свикан парламент", заяви президентът Румен Радев по време на брифинг в Прага, където е на официално посещение.

"Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на обществото, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна", продължи той.

Изказването му е по повод решението на "Демократична България" да внесе проекторешение за военно-техническа помощ за Украйна още в първия работен ден на 48-ото НС.

ДБ иска военна помощ за Украйна още в първите дни на новия парламент

В становището си от 5 октомври ДБ разкритикуваха президента за позицията му, в която се акцентира, че той е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има подписано мирно споразумение с Русия. А позицията на Радев, изпратена от "Дондуков 2", се разминава с текста на декларацията, подписана от президентите на 12 държави от НАТО - там никъде не се посочва кога Украйна трябва да се присъедини към Алианса. Междувременно в сряда се проведе и протест под надслов  "ДА на Украйна - НЕ на Радев".

"Българският президент трябва да разбере, че няма легитимност сам да се произнася по стратегически за България избори и да поставя под съмнение нейната евроатлантическа ориентация", написаха от ДБ.

Радев днес отговори на критиките и ги определи като "лъжи и манипулации":

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО. Това сега означава война НАТО-Русия. Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент ще работя против въвличането на страната във войната. Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на обществото чии интереси обслужват."

Държавният глава отново акцентира, че ще остави достатъчно време, за да се излъчи правителство. Той призова партиите да не забравят, че най-важен е българският национален интерес.

Радев защити енергийния си министър Росен Христов, който днес от ПП определиха като "много странен":

"Нека се обосноват. Той също има да каже доста странни неща за предишни правителства."