OffNews.bg

Радан Кънев: Можем да очакваме рязко втвърдяване на тона от ЕС към България

Действията на САЩ ще имат отражение върху европейската политика. Може да очакваме рязко втвърдяване на тона към България в близките дни и седмици, особено по отношение на статуквото в съдебната система. Много скоро бих очаквал пряка заплаха със спиране на европейски средства.

Това заявява евродепутатът Радан Кънев в интервю за сайта "Тоест".

Според него България я очакват: "остър доклад на ЕК с ясни препоръки за реформа на прокуратурата; пряка заплаха за спиране на еврофондове; разследвания от Европейската прокуратура".

За него в решението на американските власти за санкции няма изненада, отдавна се е чакал по-остър ход от тяхна страна срещу корупцията в България.

"Това, което виждаме, е, че както изпълнителната власт, така и службите и прокуратурата не са обърнали внимание на партньорските контакти през последните месеци и години. И са се направили на разсеяни за корупцията във властта и особено когато става дума за личността и мрежите на Делян Пеевски. Това лице и цяла една корупционна мрежа довчера не съществуваха за българската прокуратура", казва Кънев.

Той разглежда санкциите срещу Васил Божков като позиция, че "той е опасен представител на организираната престъпност у нас", а чрез решението да ги наложат именно по закона "Магнитски" "подчертават политическата корупция, за да стане ясно, че в България обвинения срещу Божков конкретно по тази точка няма. (...) Така те обръщат внимание, че най-вероятно данните, които са предоставили по линия на партньорството на службите, не са били използвани от българската прокуратура".

"А Илко Желязков е ясен образ на връзката между Пеевски и изпълнителната власт в България, и то не само при управлението на Бойко Борисов, но и при управлението на БСП и ДПС", смята Кънев.

Докладът за България

"Сигурно е, че Докладът за България ще бъде изключително остър и фокусиран върху същността на проблема, а той е състоянието на правосъдието и сектор „Сигурност“, и особено на българската прокуратура. Документът на ЕК ще бъде придружен с много по-ясни и категорични препоръки за реформи в правосъдната система и прокуратурата и очаквам нескрита заплаха за това, че европейските фондове за България ще бъдат частично ограничени или спрени, ако страната ни не предприеме незабавни действия.

Ние се намираме в състояние на пълен провал на опитите за борба с корупцията по високите етажи на властта, в същото време службите и прокуратурата съдействат на корупцията, а не я възпрепятстват - казва Кънев и допълва: "Можем да бъдем сигурни, че нетърпимостта към корупцията в България ще бъде много ясно изразена по непознат досега начин от всички европейски институции и служби. И това е много добра, макар и закъсняла новина".

Според него не може да се очакват продуктивни действия от главния прокурор Иван Гешев. Смята, че полезният ход от ръководството на българската прокуратура "се нарича "оставка". "Главният прокурор Иван Гешев трябва просто да се оттегли, защото не може да очакваме хората, назначени от Делян Пеевски, да започнат разследване срещу него", допълва Кънев.

Реакциите

Според Радан Кънев реакцията на бившия премиер Бойко Борисов не е израз на страх.

"Мисля, че Борисов е разумен човек и той знае, че времето за страх е отминало. А неговата политическа кариера е въпрос в минало време. Ако иска да спаси партията си, той трябва да се оттегли от лидерската си позиция още преди изборите на 11 юли. Не съм забелязал обаче на Борисов много да му пука за партията му", коментира евродепутатът.

В реакциите на ДПС и ГЕРБ обаче има нещо много важно, смята той: "С публичната защита на Пеевски ДПС доказа, че е невъзможно да се отърси и разграничи от него, както и че престъпните мрежи на Пеевски са превзели партията. От другата страна е директното признание на Борисов, че той поддържа сериозен системен контакт с Делян Пеевски. (...) Борисов знае, че следват нови разкрития за отношенията между двамата, и затова бърза да си признае за тези контакти".

"В своето объркано словоизлияние в четвъртък Борисов неколкократно подчерта, че като министър-председател е имал много добър партньорски контакт с американските служби, който никога не е прекъсвал. Това означава само едно нещо – всички въпросни доказателства са отдавна предадени на българските служби. Реакцията на американските власти по закона „Магнитски“ е реакция на факта, че нашите служби не са реагирали на данните, които са им били дадени по линия на партньорския обмен. Тази линия е неофициална, стреми се да щади партньорите и да ги насочва към верните решения, без да се стига до конфузната ситуация от онзи ден, в която България е поставена заради тези хора. И тъй като съм съгласен, че Гешев няма да се оттегли, мисля, че в момента ние, политиците, трябва да започнем разговора за бъдещето. Картината на миналото е доста ясна и тя в България не е тайна. Христо Иванов и Слави Трифонов казаха нещо много вярно, а именно че гражданското общество у нас свърши много работа през последните години", завършва Кънев.