OffNews.bg

Протестна мрежа: Валери Симеонов да се извини и да подаде оставка

Валери Симеонов да се извини и да подаде оставка като народен представител, призова Протестна мрежа след изказването му: "Стига с тази демокрация и с тия права на българите в чужбина", както и писмото му Елена Хамбарджиева, която живее в Ню Йорк.

Изреченото от народния представител в ефира на телевизия СКАТ изразява възгледи, отричащи демократичния и правов ред. То влиза в пряк сблъсък с демокрацията като ценност, която българският народ е избрал да следва след разпада на тоталитарната държава, пишат от Протестна мрежа.

По повод грубите думи на председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт и съпредседател на коалицията Протестна мрежа напомнят текста от конституцията, в която всеки депутат се е клел, че "народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ".

"Недопустимо е български депутат да настоява за създаване на законови норми, в които българските граждани се делят на български граждани в България, български граждани в Турция и български граждани някъде другаде по света – в градове с повече или по-малко от един милион жители.

И българите зад граница, и тези, които не много отдавна г-н Симеонов нарече „озверели човекоподобни“, са негови работодатели, а не хора, които „му се мотаят в краката“.

Управляващите формации – ГЕРБ, РБ и АБВ носят морална и политическа отговорност за поведението на този народен представител, доколкото между тях и ПФ съществува споразумение за подкрепа на правителството.

Нелепите изменения в Изборния кодекс бяха приети след консултации между премиера и управляващите политически субекти, по настояване на Патриотичния фронт.

В този смисъл всеки призив за отстъпление от демократичните ценности не е призив само на един елемент от управляващото мнозинство, а на цялото мнозинство.

Протестна мрежа смята, че изложеното дотук е достатъчно основание г-н Валери Симеонов да напусне предсрочно парламента – като се извини и подаде оставка като народен представител", се казва още в позицията на Протестна мрежа.

В отговор на писмо от Елена Хамбарджиева - протестираща срещу ограничаването на правото на българите в чужбина да гласуват - Симеонов я съветва "не ни се мотайте в краката" и претендира, че промените в Изборния кодекс били опит на депутатите "да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризнечещи псевдосънародници".