OffNews.bg

Протестиращи изляха мляко и тъпкаха малини в краката на земеделския министър

Протестиращи зърнопроизводители изсипаха малини и мляко в краката на земеделския министър Кирил Вътев в знак на протест, предаде Нова телевизия.

За втори пореден ден зърнопроизводители протестират заради решението на Народното събрание да отмени забраната за внос на украинска пшеница, рапица, царевица и слънчогледово семе. Земеделците настояват за въвеждане на забрана за внос от Украйна на редица стоки, сред които слънчоглед, пшеница, рапица и сухо мляко.

Днес Кирил Вътев отиде да се срещне с протестиращите а те го посрещнаха с викове "оставка" и освирквания. Въпреки това министърът призова за диалогичност.

Той заяви, че не е професионален политик, но че след 30 години работа в сектора е наясно с проблемите. По думите му България е една от най-потърпевшите от войната в Украйна страни, заедно с още четири фронтови държави. "С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки се бори да произвежда и да получи заслуженото", обърна се Вътев към протестиращите.

Министърът каза, че всички възможни за вземане решения в случая вече са взети. Той обясни, че за тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват заявленията. Относно удължаване забраната за внос на украински продукти - има един месец, в който трябва Министерството на земеделието и производителите заедно да определят исканията си за количествата, които да допуснат в страната.

Осигурени са 150 млн. помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след одобрение от Министерския съвет в сряда, съобщи Вътев.

"По минималната помощ има остатък, който се разработва, за да може да бъде пуснато и да бъдат платени парите след подаване на заявления. Всички премиери на погранични държави, включително Денков, водят преговори с министър-председателя на Украйна", каза още министърът на земеделието Кирил Вътев.