OffNews.bg

Протестът #ГАZwithme и шествието за Украйна се сляха

Множество граждани се събраха пред сградите на президентсвото и парламента на поредния протест под надслов #ГАZwithme в сряда вечер. Събитието съвпада с националния празник на Украйна и мирното шествие в подкрепа на народа на страната, предаде БГНЕС. Шествия и протести имаше и в Пловдив и Варна. 

В столицата гражданите протестират срещу намеренията на служебния кабинет да преговаря с „Газпром”. И тази вечер протестиращите очакваха президента Румен Радев да излезе от сградата на „Дондуков” 2, за да го изпратят. Протестът е подкрепен от "Демократична България".

Хората носят различни собственоръчно изработени плакати, на някои от тях пише, че газът на Путин е капан. На друг е написано: "Моята България не преговаря с убийци на деца", а на трети „А Румен вече е ясен” и „Крайна време е България да скъса с руската зависимост”.

По-късно се проведе и мирното шествие за Свобода и Независимост, с което хората показват подкрепата си за Украйна.

Мартин Димитров, който е член на ДБ, също е на протеста. "Нещата ескалираха. Правителството убива всички алтернативи на руския газ в момента", заяви той. Димитров коментира и позицията на ГЕРБ, че ДБ е против руския газ, но не и против руския петрол: „Това са несериозни твърдения, неговото управление (на Бойко Борисов – бел. ред.) не взе нито едно ключово решение в защита на конкуренцията”, каза още той.

Не одобряваме това, което се случва в държавата и посоката, която служебното правителство е поело. Моите искания са да продължим с това да се откъсваме от зависимостта си с Русия, от "Газпром" и от всички компании и инструменти, които Русия има, за да налага геополитическите си интереси и да се приближаваме все повече към Европа и цивилизования свят, сподели Ивайло, който присъства на протеста.

Иван заяви, че не иска да сме зависими от "Газпром", както и че не иска "едно служебно правителство, да взима такива решения за нашето бъдеще".

Розмари обясни, че протестира заради преговорите, които си очаква да бъдат направени от служебното правителство с "Газпром" и попита защо не е одобрена офертата за втечнения газ.

Тодор настоя за пълна диверсификация, а не да зависим от един доставчик. 

Очаква се шествието в София да завърши пред паметника на украинския поет Тарас Шевченко на площад "Възраждане".

В Пловдив се помолиха за Украйна

Над 150 украински бежанци и пловдивчани се събраха на площад Централен, за да отбележат Деня на Украйна с митинг и шествие по центъра на града. Хората скандираха „Слава Украйна” и „Путин убиец”, пяха национални песни и химни.

Всички в купом застанаха на колене в минута на мълчание за жертвите от руската агресия и терор в страната, и за да се помолят за мир и независимост на Украйна, съобщи "Под Тепето". 

Във Варна Денят на независимостта беше отбелязан с концерт, на който беше гост и посланикът на Украйна Виталий Москаленко. 

Ефектен край на концерта във Варна за Деня на Украйна! pic.twitter.com/ALShn1g6VM

— Дани Иванов???????? (@Taralejblog) August 24, 2022