OffNews.bg

Протест в Гърмен, според ген. Атанасов се бият две крила на ДПС

"В Гърмен се бият две крила на ДПС. Там вече се води битка кой да вземе гласовете на предстоящия местен вот между сегашната кметица Минка Капитанова и бившия кмет Ахмед Башев. Проверил съм това на терен", обяви депутатът от РБ ген. Атанас Атанасов по бТВ.

"Проблемът е замитан през годините. Битката кой да вземе гласовете е страшна. Имало в Гърмен незаконно заселили се роми... Кметицата сега ли разбра, че тези хора са се настанили там незаконно, че да говори за мерки. Четири години какво е направила? Просто държавата трябва да си влезе в ролята. Който е виновен в регионалната дирекция на ДНСК, да си понесе наказанието”, призова Атанасов.

Масов бой в събота вечерта между българи и роми завърши с 4-ма пострадали и осем арестувани.

Пред сградата на общината в Гърмен, където днес е организиран протест, има десетки хора. Протестиращите искат изселването на незаконно живеещите роми в квартал „Кремиковци“ в града.  

Един от мъжете, излезли пред общината, определи случващото се в Гърмен като "война". Пред Нова телевизия той разказа, че там проблеми между българи и роми винаги е имало, досега обаче не се е стигало до толкова сериозни последствия и агресия. 

Хората заявяват, че протестът им не е политически и са гневни на тези тълкувания. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също коментира тази "война". Според него е съвсем ясно, че в България гетата се поддържат, особено преди или по време на местни избори, защото тогава "тези гета се превръщат в основен резервоар" и понякога точно те решават крайния резултат. 

Вчера хората блокираха пътя между Гърмен и Марчево, по който се стига до ромската махала. От своя страна ромите пък обвиниха българите, с които са се сбили, че били пияни. 

"Даваме им една седмица. Ако не се вземат мерки, поемаме нещата в наши ръце". Това обяви пред bTV Георги, който е сериозно пострадал при боя в Гърмен. "Всичко стана за секунди. Ако държавата и органите не предприемат мерки, ние ще вземем”, каза Георги.

Капитанова: Ще има напрежение, идват футболни агитки

"В района на Гърмен тази сутрин е спокойно, но се очаква по-късно да има напрежение, защото към селото се насочват агитки на футболните клубове Левски и ЦСКА". Това каза кметът на Гърмен Минка Капитанова по БНР.
По думите й полицията е информирана и в Гърмен има засилено полицейско присъствие.

"Местните жители са спокойни, те чакат институциите да организират срещата при областния управител", добави кметът. 

Тя обясни защо до момента не се е стигнало до събарянето на незаконните постройки в квартал „Кремиковци“ в Гърмен, където живее основно ромско население:

Заповедите, които са издадени за събаряне на незаконните постройки, са издадени от ДНСК, респективно РНСК – Благоевград трябва да извърши събарянето. Но е имало обжалване в Административния съд, Върховния административен съд. Още нещо, което спира събарянето, е, че за да се събори единственото жилище на лицето, което пребивава в тази къща или колиба, трябва да се осигури от общинска администрация и социални грижи място, където да живее. А ние нямаме общински жилища.

Минка Капитанова се надява част от проблемите да бъдат решени на срещата с областния управител в Благоевград. Утре ще има и извънредно заседание на Общинския съвет в Гърмен.